Konstituiran parlament, Janša dobio mandat

Mjesec i pol dana od izbora, u Ljubljani je u petak konstituiran Zastupnički dom Slovenskog parlamenta (Državni zbor).

Zastupnici su verificirali mandate, a za predsjednika Parlamenta izabran je Milan Brglez, kojeg je predložila Stranka Mire Cerara koja je osvojila relativnu većinu na izborima i ima najviše mandata (36), a vodi je vjerojatni mandatar i budući premijer Miro Cerar.

Milan Brglez izabran je za predsjednika Parlamenta sa 66 od ukupno 86 glasova; 19 glasova je bilo nevažećih, dok je jedan zastupnik bio protiv, prenosi Tanjug.

U sedmom sazivu tog doma je 21 zastupnik Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, koji se nalazi na izdržavanju dvogodišnje zatvorske kazne zbog primanja mita.

Proceduralni zaplet na početku

Zatim slijede deset zastupnika Demokratske stranke umirovljenika Slovenije, po šest iz SD-a i ZL-a, pet iz NSi-a i četiri iz ZaAB-a, kao i dva predstavnika nacionalnih manjina.

Zasjedanju prisustvuje i Janša, koji je u Parlament stigao iz zatvora u Dobu, a verifikacijska komisija je potvrdila i njegov mandat.

Već na početku zasjedanja došlo je do proceduralnog zapleta, zbog zahtjeva Janšinog SDS-a da se sjednica privremeno prekine zbog pravnih dilema o sastavu mandatno-izborne komisije, ali je zahtjev odbijen većinom glasova.

Ispred Parlamenta Janšino puštanje iz zatvora na prosvjednom okupljanju zahtijevalo je blizu 1.000 ljudi, uglavnom članova Janšine stranke.

Janšini odvjetnici dali su zahtjev za zaštitu zakonitosti na Vrhovni sud, koji bi presudu mogao potvrditi ili vratiti nižoj sudskoj instanci, a koji o tome još nije odlučio.

SDS najavio opstrukciju rada Parlamenta

Njegova je, pak, stranka najavila da će u ovom mandatu opstruirati rad Parlamenta, a zahtijevali su da se Janši zastupnički mandat potvrdi, bez obzira na većinska pravna tumačenja po kojima zastupnički mandat automatski prestaje ako je dotični osuđen na više od šest mjeseci zatvora, o čemu u zakonu postoji više pravnih nedorečenosti, prenosi Hina.

Drugi prijevremeni parlamentarni izbori u Sloveniji u posljednje tri godine održani su 17. srpnja ove godine.

Izbori su zakazani nakon što je premijerka Alenka Bratušek, nakon poraza na stranačkim izborima, podnijela ostavku i izašla iz Pozitivne Slovenije, čiji je osnivač Zoran Janković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO