Deseci ubijenih u tenkovskom napadu na Gazu

Washington 22:35

Umjesto trodnevnog prekida vatre – u Pojasu Gaze žestoki napadi izraelske vojske. O Gazi u svom obraćanju govorio i američki predsjednik Barack Obama.

U Washingtonu je Ivica Puljić.

Pročitajte više…


Rafah – 10:00

Petero Palestinaca ubijeno je u izraelskom granatiranju istočnog Rafaha u Pojasu Gaze unatoč početku trodnevnog prekida vatre, javlja Anadolija.

Izraelski tenkovi otvorili su vatru na južni dio Pojasa Gaze, samo nekoliko sati poslije početka 72-satnog primirja, saopćilo je Palestinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ljekar iz obližnje bolnice Abu Jusef al-Najar nije iznio detalje o identitetu poginulih, ali je rekao da su stradali u bombardiranju istočno od grade Rafaha, na jugu Gaze, prenosi AFP.


Gaza, Jeruzalem – 09:50

Trodnevni humanitarni prekid vatre između Izraela i palestinskih grupa u Pojasu Gaze stupio je na snagu u petak u osam sati po lokalnom vremenu, a pregovarači bi trebali otputovati u Kairo kako bi razmotrili dugotrajnije rješenje.

Ovaj prekid vatre dosad je najambiciozniji pokušaj okončanja više od tri sedmice sukoba. Objavljeno je to u zajedničkoj izjavi američkog državnog sekretara Johna Kerryja i generalnog sekretara UN-a Bana Ki-moona.

Zvaničnik u uredu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da je Izrael prihvatio prijedlog SAD-a i UN-a. Glasnogovornik grupe Hamasa, koji dominira u Gazi, kazao je da će sve palestinske frakcije poštovati primirje.

Nekoliko sati prije objave prekida vatre Netanyahu, suočen s međunarodnom zabrinutošću zbog rasta broja mrtvih civila u Gazi, kazao je da neće prihvatiti primirje koje bi zaustavilo Izrael u ispunjavanju njegove misije uništenja tunela gerilaca.


Gaza – 09:20

Najmanje 14 osoba, među kojima i četvero djece je ubijeno, a 25 ranjeno u sinoćnjim zračnim napadima izraelske vojske na jugu Pojasa Gaze, prenosi Anadolija

Reporter Al Jazeere Tamir al-Mishal je u direktnom javjanju iz Khuza’e ušao u kuću u kojoj su bili leševi.

Glasnogovornik Palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi Ashref al-Qudra kazao je kako je izraelska vojska sinoć bombardirala grad Khan Yunis na jugu Gaze i da je u napadu pogođena kuća porodice El-Fera.

U napadu je ubijeno osam članova te porodice, među kojima četvero djece, a ranjeno deset osoba.

Qudra je dodao da je još šest Palestinaca ubijeno u drugom napadu izraelske vojske, također, u Khan Yunisu, a i u tom napadu je ranjeno 15 osoba.

Ističući da su u dosadašnjim napadima Izraela na Gazu ubijene 72 kompletne porodice, Qudra je kazao da je broj ubijenih od početka napada 7. jula porastao na 458, dok je broj ranjenih dostigao 8.375.


New Delhi – 07:30

Izrael i Hamas dogovorili su 72-satni prekid vatre u Pojasu Gaze, s početkom u petak u osam sati po lokalnom vremenu, izvijestili su američki državni sekretar John Kerry i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Izraelska ofanziva na Pojas Gaze počela je 8. jula. Prema Palestinskom ministarstvu zdravlja, do četvrtka navečer u Gazi je poginulo 1.444 Palestinca, većinom civila, a više od 8.350 je ranjeno. U Izraelu su poginule 64 osobe, većinom vojnici.

U izjavi se kaže da će tokom prekida vatre snage na terenu mirovati, što implicira da se izraelske kopnene snage neće povući.

Dodaje se da je izaslanik UN-a za Bliski istok Robert Serry dobio uvjeravanje prema kojem su se strane obavezale na humanitarno primirje.

Humanitarna pomoć

“Pozivamo sukobljene strane na suzdržanost do početka humanitarnog primirja i na potpuno ispunjavanje preuzetih obaveza”, rekli su Kerry i Ban te dodali kako je prekid vatre izrazito važan kako bi se nevinim civilima pružio prijeko potreban predah od nasilja.

Kerry je rekao da će tokom prekida vatre civili u Gazi dobiti neophodnu humanitarnu pomoć, sahraniti mrtve, zbrinuti ranjene i nadomjestiti zalihe hrane.

“Popravke infrastrukture u oblasti vodosnabdijevanja i energije, također, mogu biti nastavljene u tom periodu”, naveo je.

Izraelsko i palestinsko izaslanstvo odmah će otputovati u Kairo na pregovore koje će voditi zajedno s Egipatskom vladom o postizanju trajnog prekida vatre, kaže se u saopćenju.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Reuters da će se Hamas pridržavati prekida vatre dokle god to bude činila suprotna strana te da iza takvog stava stoje sve palestinske frakcije.


Jerusalem, New Delhi – 07:02

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u New Delhiju da je 72-satni prekid vatre, koji su dogovorili Izrael i Hamas u vezi sa sukobom u Pojasu Gaze “zatišje koje nudi šansu” i kako je imperativ da strane ulože maksimum napora da pronađu zajednički jezik.

Kerry je rekao da će egipatski ministar vanjskih poslova pozvati strane da učestvuju u “ozbiljnim” pregovorima u Kairu i da SAD planira uputiti manje izaslanstvo na te razgovore.

Prekid vatre nazvao je “dragocjenim vremenom”.

Novinarima je rekao da, iako su Sjedinjene Države zahvalne što se nasilje i krvoproliće može prekinuti na više od 24 sata, “na stranama je da iskoriste prednost ovog trenutka”.

“Nema garancija. Ovo je teško, komplicirano pitanje koje traje godinama i mislim da svi znaju da nije bilo lako doći do ove tačke. Svi znaju da je neće biti lako prevazići, ali je imperativ da ljudi ulože maksimum napora u pokušaju da pronađu zajednički jezik”, dodao je Kerry.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da bi pregovori o Gazi mogli početi već u petak, zavisno od toga koliko je stranama potrebno da stignu u Kairo.

Taj zvaničnik je dodao da predstavnici Izraela i SAD-a u Kairu neće sjediti s druge strane stola naspram Hamasa.

Prema njegovim riječima, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas bit će odgovoran za imenovanje palestinskog izaslanstva za Kairo, ali neće učestvovati u pregovorima.

U međuvremenu, i Egipat je pozvao Izrael i palestinske vlasti da pošalju izaslanike u Kairo na razgovore o trajnijem prekidu vatre, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Egipta.


GAZA – Pojas Gaze suočava se sa nestašicom hljeba i vode. Uzrok toga je prestanak s radom mnogih pekara i otežana dostava pitke vode građanima zbog izraelskog bombardiranja, ali i povećan broj izbjeglica koje pristižu iz pograničnih u centralne dijelove Gaze. Mnogi su prisiljeni satima stajati u redovima za vodu i hljeb.

Dugi redovi Palestinaca ispred pekara i objekata u kojima se dijeli voda za piće upozoravaju da je sve teže doći do ovih osnovnih životnih namirnica. Situaciju otežava nastavak masovnog iseljavanja izbjeglica iz pograničnih područja u centre gradova te škole i skloništa UNRWA-e.

Piše: Muhammad Omran

Pročitajte više


 

Stanovnici Pojasa Gaze su ogorčeni izraeleskom agresijom i šutnjom međunarodne zajednice. U srijedu su sahranili deset sinova porodice Al-Astal, koji su poginuli u zračnom napadu izraelske vojske na njihovo sklonište u Khan Yunisu. Još 25 članova prodice Al-Astal je povrijeđeno.

Ibrahima al-Astala (48) zatekli smo kako kleči na koljenima ispred leševa trojice sinova. Pored njihovih, bilo je još sedam leševa sinova njegove braće i sestara. Poginuli su u izraelskom bombardiranju divana (sala za goste) u kojem su spavali. Svoje domove su napustili i ustupili ih na korištenje rodbini koja je izbjegla iz drugih područja.

Piše: Muhammad Omran


Četvrtak, 31. 7.


New York – 22:30

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na hitan i bezuvjetan humanitarni prekid vatre u Gazi te na uspostavljanje humanitarne pauze da se spasi stanovništvo.

Ovo kratko saopćenje Vijeća sigurnosti UN-a uslijedilo je nakon četvorosatnih konsultacija koje su održane iza “zatvorenih vrata”, prenio je AFP.

Vijeće apelira na hitan i bezuvjetan humanitarni prekid vatre koji bi mogao dovesti do trajnog prekida sukoba na osnovu egipatskog prijedloga.


Gaza – 22:17

Kako napadi na Gazu sve duže traju, uvjeti za život postaju sve gori. Struje gotovo nikako nema, pa samim tim ni vode, jer se ne može pumpati.


Pariz – 22:00

Ispred Ambasade Izraela u Parizu održan proizraelski skup, koji je osiguravalo nekoliko stotina policajaca.

Na demonstracije je došlo nekoliko hiljada ljudi, mašući zastavama i uzvikujući “Gaza talac Hamasa” i “Mi demonstriramo za mir”.

Demonstacije su održane usred izvještaja da Francuska vlada namjerava zabraniti radikalnu jevrejsku grupu koja je učestvovala u nedavnim sukobima sa propalestinskim aktivistima tokom protesta u Parizu protiv ofanzive u Gazi.

Radi se, kako navodi AFP, o namjeri francuskih vlasti da zabrane Jevrejsku odbrambenu ligu.


Washington – 21:30

Napad na školu Ujedinjenih naroda jedan je od najtragičnijih problema zaštite kome svjedoči međunarodna zajednica, poručio je generalni komesar Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) Pierre Krahenbuhl na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, koji je sazvan na prijedlog Jordana, a vezano za izraelski napad na školu UN-a u Gazi, javlja Anadoija.

Krahenbuhl je videolinkom prisustvovao sastanku, kazavši da će izraelski napad na školu UN-a na području Jebeliye u Gazi ući u historiju međunarodne zajednice.

“Napad na školu Ujedinjenih naroda jedan je od najtragičnijih problema zaštite kome svjedoči međunarodna zajednica. Sada je vrijeme za akciju i vrijeme odgovornosti onih koji su odgovorni. Vjerujem da će međunarodna zajednica poduzeti hitne, potrebne korake kako bi se suočila s ovim problemom”, rekao je Krahenbuhl.

Prema njegovim riječima, u Gazi je u objekte UN-a smješteno više od 220.000 osoba, koje se pokušavaju spasiti od izraelskih napada.

“Mislim da je stanovništvo Gaze na rubu ponora”, rekao je Krahenbuhl.

Podsjetio je da je od početka izraelskih napada do danas poginulo osam zaposlenika UN-a te istakao da su neprihvatljivi i raketni napadi Hamasa i zatražio da se i ovi napadi što prije okončaju.


Gaza – 20:12

Dopisnik Al Jazeere Tamir al-Mishal javlja o još tri žrtve u Gazi u napadu na jedan stambeni objekat u kampu Nasirat.

On ističe da se broj današnjih žrtava popeo na 67.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO