Još jedna sudska istraga protiv Janeza Janše

Janša je prije tri sedmice počeo izdržavati dvogodišnju kaznu zatvora na koju ga je sud osudio u korupcijskom slučaju Patria (EPA)
Janša je prije tri sedmice počeo izdržavati dvogodišnju kaznu zatvora na koju ga je sud osudio u korupcijskom slučaju Patria (EPA)

Slovenski sud pokrenuo je još jednu istragu protiv Janeza Janše, zbog sumnji da je pogodovao jednoj građevinskoj tvrtki koja je u vrijeme kad je bio predsjednik Vlade s njim sklopila privatni posao s nekretninama, piše u srijedu ljubljanski dnevni list Dnevnik, prenosi Hina.

Osim protiv bivšeg premijera, sudska istraga pokrenuta je i protiv nekadašnjeg direktora građevinske tvrtke IMOS Branka Kastelica i bivšeg direktora poduzeća Eurogradnja Klemena Gantara.

Istraga se odnosi na štetu koja je tim poduzećima nanesena kad je Janša preko njih 2005. godine najprije za više od 130.000 eura prodao privatnu parcelu u Trenti, a onda za 236.000 eura kupio stan u Ljubljani.

Geodetska uprava je parcelu koju je prodao Janša procijenila na mnogo manji iznos od cijene za koju je prodana, pa se postavlja pitanje je li Janša pogodovao IMOS-u, koji je u spomenuto vrijeme imao velike poslove s državom.

Počeo izdržavati zatvorsku kaznu

Kastelic, koji je u operaciji otkupa Janšinog zemljišta bio povezan i s tvrtkom Eurogradnja, te s kupnjom novog Janšinog stana, sumnjiči se da je za 146.000 eura oštetio svoju tadašnju tvrtku u Janšinu korist.

Bivši slovenski premijer je u zatvoru Dob, gdje je prije tri tjedna počeo izdržavati dvogodišnju kaznu zatvora na koju ga je sud osudio u korupcijskom slučaju Patria.

Janša je, prema presudi, dobio obećanje da će dobiti mito od finske tvrtke Patria, koja je 2005. godine sklopila ugovor o nabavi oklopnih vozila i naoružanja za slovensku vojsku, vrijedan 278 milijuna eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema sada pravosnažnoj presudi Janša je 2006. godine, kada je bio premijer, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska firma dobije posao opremanja slovenske vojske.

03 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO