Ljudska tragedija Rohinja muslimana

Život u izuzetno teškim uslovima: Bez pravde i pomoći (Anadolija)

SITTWE – U izbjegličkim kampovima na zapadu Mijanmara nastavlja se prava ljudska drama koju preživljavaju Rohinja muslimani i koji, kako kažu, skoro da i ne mogu uživati u blagodatima svetog muslimanskog mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedavna sahrana bebe, koja je rođena u kampu Dar Paing, ponovo je privukla svjetsku javnost, ali i najbolje opisala teško društveno stanje u kojem se nalaze Rohinja muslimani u toj zemlji.

U Mijanmaru je tako postala skoro svakodnevna pojava da pripadnici muslimanske zajednice ostanu bez beba ili bez djece.

U nemogućim uvjetima

Očevidci tvrde da je Smashu Nahad, 20-godišnja majka umrle bebe, četiri dana provela u velikim bolovima prije samog poroda kada je došlo do komplikacija zbog čega je i izgubila bebu.

Pošto porodica Smashu nije imala novca da plati boravaka u bolnici, ova mlada žena morala se poroditi u kampu gdje su uvjeti za to nemogući.

Također, njeni najbliži članovi porodice kažu kako je tokom trudnoće jela samo povrće i rižu što je bilo nedovoljno da hrani sebe i bebu.

Otac umrle bebe, 25-godišnji Muhammed Sefik, sam je morao iskopati grob kako bi sahranio bebu koja je živjela samo četiri dana.

Mijanmar, u kojem živi oko 60 miliona stanovnika, uglavnom budista, prije tri godine je prešao na demokratski režim vladavine. Ipak, u vjerskim sukobima tokom prethodne tri godine ubijeno je 280 muslimana dok je 140 hiljada osoba moralo napustiti svoje domove.

Međunarodne organizacije za ljudska prava navode da su Rohinja muslimani svakodnevno izloženi sistemskom nasilju, ali i pravnoj, socijalnoj i ekonomskoj diskriminaciji.

Rohinja muslimani čine oko 5 posto stanovništva Mijanmar, odnosno oko 2,5 miliona. Prema službenim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda (UN), Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Jedan od najpoznatijih istraživača, stručnjak za pitanje Rohinja muslimana i direktor projekta za Arakan, Chris Lewa, u razgovoru s novinarom AA istakao je potrebu da međunarodna zajednica izvrši snažan pritisak na vlasti u Mijanmaru i da pomogne žrtvama nasilja u toj zemlji.

Poziv upomoć

Etničkoj grupi Rohinja muslimana ukinuta su brojna osnovna ljudska prava. Predsjednik Mijanmara Thein Sein rekao je da je Vlada odgovorna samo za treću generaciju Rohinja, čije su porodice u tu zemlju stigle prije nezavisnosti zemlje 1948. godine, te da je nemoguće prihvatiti one koji su “ilegalno ušli” u Mijanmar.

Preporučio je da se agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pobrine za njih, tako što će ih smjestiti u izbjegličke kampove ili u druge države.

Predstavnik Rohinja muslimana sa sjedištem u Bangladešu Nur Huseyin pozvao je muslimanske zemlje da pomognu njegovom narodu protiv kojeg se vrši nasilje u Mijanmaru.

Izvor: Agencije