Khamenei: Iranu potrebno 190.000 centrifuga

Ajatolahove izjave su došle u trenutku kada iranski pregovarači u Beču pokušavaju postići sporazum s velikim silama o ovom pitanju (EPA)

Iranu je potrebno 190.000 centrifuga, dok Sjedinjene Američke Države žele ograničiti njihov broj na 10.000, izjavio je vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Khamenei, koji ima posljednju riječ kada je u pitanju nuklearni program, izvjestili su u utorak lokalni mediji.

“Njihov cilj je da pristanemo na kapacitet od 10.000 centrigufa starog tipa koje već imamo”, kazao je on u govoru održanom u ponedjeljak navečer pred zvaničnicima svoje zemlje, objavljeno je na njegovoj internetskoj stranici.

“Naši zvaničnici kažu da nam je potrebno 190.000 centrifuga. Možda ne danas, ali za dvije ili pet godina i to je neosporna potreba zemlje”, rekao je Khamenei.

Centrifuge su aparati koji ostvaruju obogaćivanje urana.

Moguć ‘historijski dogovor’

Ajatolahove izjave su došle u trenutku kada iranski pregovarači u Beču pokušavaju postići sporazum s velikim silama o ovom pitanju.

Kapacitet obogaćivanja urana je jedno od glavnih spornih pitanja između Irana i pregovarača iz grupe 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka).

SAD i Izrael optužuju Teheran da pokušava napraviti atomsku bombu pod izgovorom da se radi o programu obogaćivanja urana, što Teheran demantira.

Završni pregovarački maraton o iranskom nuklearnom programu počeo je u srijedu u Beču, a svaka strana učvršćuje svoje pozicije prije dvije sedmice pregovora, koji bi se mogli završiti “historijskim dogovorom”.

“Imamo jedinstvenu priliku ući u historiju”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

‘Nemamo šta sakrivati’

Nakon više mjeseci intenzivnog dijaloga dvije strane imaju 15 dana da postignu dogovor koji će garantirati da Teheran neće imati atomsko oružje, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih njegovoj privredi.

Islamska Republika “nema šta sakrivati” u svom nuklearnom programu, “ali nećemo rasprodavati naša tehnološka postignuća”, upozorio je Zarif.

Šef iranske diplomatije je ponovo istakao kako njegova država ne želi bombu iz “moralnih”, “vjerskih” i “strateških” razloga.

On je kazao da sankcije Iranu nisu spriječile nastavak civilnog nuklearnog programa i upozorio je velesile da se “ne zavaravaju” kako će Iran odustati od tog programa.

Izvor: Agencije


Povezane

Nastavak pregovora šest svjetskih sila sa Iranom održat će se uoči krajnjeg roka za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

Published On 20 Jun 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO