Izrael pokrenuo masivne zračne napade na Gazu

Izraelska vojska pokrenula je veliku akciju zračnih napada na desetine ciljeva na području Pojasa Gaze. Poginulo je najmanje 16 osoba – ranjeno 106.

Izrael je odobrio aktiviranje 40.000 rezervista u očekivanju mogućeg pokretanja kopnenenog napada na Pojas Gaze, izvijestili su u utorak izraelski mediji.

Odluku je donio sigurnosni kabinet na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom nekoliko sati nakon što je vojska pokrenula veliki zračni vojni napad na palestinski Hamas u Gazi.

Visoki izraelski dužnosnik u utorak je za AFP rekao kako je vojska spremna na sve opcije da bi prekinula raketiranja, uključujući i kopnenu ofenzivu.

“Vojska u pripremi ima niz opcija, uključujući i napad ili kopnenu ofenzivu” na palestinsku enklavu, kazao je isti dužnosnik koji je želio ostati anoniman, a drugi dužnosnik rekao je da je “vojska dobila naredbu da se pripremi za razne opcije u slučaju potrebe”.

Izraelska je vojska od 2006. na Pojas Gaze izvela više ofenziva. Posljednja je trajala od 14. do 21. novembra 2012. Pritom je ubijeno 177 Palestinaca, većinom civila.

Poziv na prekid operacija

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je da Izrael “odmah” prekine opsežnu zračnu operaciju pokrenutu tijekom noći s ponedjeljka na utorak na Pojas Gaze.

Abbas je zatražio od međunarodne zajednice da “odmah intervenira kako bi zaustavila opasnu eskalaciju koja bi mogla izazvati još više razaranja i nestabilnost u regiji”, piše u priopćenju, kako prenosi Hina.

Predsjednik Abbas istaknuo je da je Palestinska samouprava “uputila pozive” arapskim čelnicima kako bi izvršili pritisak na Izrael i zaustavili njegovu zračnu ofenzivu na Gazu.

Ministar obrane Izraela Moshe Ya'alon izjavio je da napadi izraelske vojske na Gazu neće biti okončani u narednih nekoliko dana, naglasivši da će biti nastavljeni istim intenzitetom, javlja Anadolija.

Ministar obrane: Napadi i idućih dana

“Pripremili smo se za akciju protiv Hamasa, koja neće biti okončana u idućih nekoliko dana. Hamas nam se suprotstavlja, ali će platiti cijenu za to. Moramo biti strpljivi”, napisao je Ya'alon na svome Facebook profilu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da je došlo vrijeme da se “skinu rukavice” kad je u pitanju palestinska organizacija Hamas. 

On je to rekao prije početka vojnih konzultacija sa sigurnosnim dužnosnicima u Tel Avivu, na dan kada je Izrael zapčeo veliku ofanzivu da zaustavi raketnu vatru iz pojasa Gaze.

“Hamas je izabrao da eskalira situaciju i platit će visoku cijenu za to”, upozorio je Netanyahu.

Hamas je priopćio da je ispalio rakete kao odgovor na agresiju nakon što je optužio Izrael za pogibiju najmanje šestorice pripadnika vojnog krila te organizacije, prenosi Tanjug. 

Izrael, međutim, tvrdi da su oni poginuli u slučajnoj eksploziji u tunelu, u koji su ušli da procijene štetu od ranijeg izraelskog udara.

Izraelska vojska odgovorila je na silovite raketne napade iz Gaze, pokrenuvši tijekom noći s ponedjeljka na utorak nekoliko desetaka zračnih napada na taj teritorij, izvijestili su izvori sa obiju strana.

U tim višestrukim napadima ranjeno je 17 osoba, među kojima sedmero djece i dvije žene.

Dvoje ranjenih u teškom su stanju, prema podacima kojima raspolažu palestinske liječničke službe.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da je “pokrenuta zračna operacija nazvana ‘zaštitna oštrica’ (protective edge)”.

Gađano 50-ak ciljeva

“Gađano je pedesetak ciljeva, među kojima su i četiri kuće koje pripadaju aktivistima, mjesta s kojih su ispaljene rakete i infrastruktura”, naveo je glasnogovornik.

“Cilj operacije je napasti Hamas i smanjiti broj raketa koje se ispaljuju na Izrael”, dodao je.

Potvrdio je i to da su u blizini Pojasa Gaze razmještena pojačanja “kako bi se u slučaju potrebe mogao pokrenuti i kopneni napad”, dodavši da će se tijekom sljedećih dana postupno mobilizirati dodatna pojačanja.

“Zračni napadi koje smo izveli samo su jedna faza. Operacija nije vremenski ograničena”, rekao je.

Nema izvještaja o žrtvama, a vjeruje se da su objekti evakuirani prije napada.

Palestinsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je jedna kuća koja je bila meta primila telefonski poziv od izraelske obavještajne službe u kojem je traženo da svi napuste objekt jer će biti bombardiran.

Moguće slanje kopnenih snaga

Vojni glasnogovornik Peter Lerner izjavio je da se Izrael sprema za mogućnost slanja kopnenih trupa u Gazu u okviru ove kampanje, prenosi Srna.

Po njegovim riječima, Hamas raspolaže sa približno 100.000 raketa, od kojih neke mogu pogoditi Tel Aviv.

U utorak su zatvorene škole i kampovi za ljetovanje smješteni u krugu od 40 kilometara oko Pojasa Gaze, a stanovnici su pozvani da izbjegavaju okupljanja, dodao je.

Palestinske sigurnosne snage priopćile su da je izraelskih zračnih napada bilo više od 70, te je u njima uništeno pet kuća – tri u Khan Younesu na jugu Pojasa Gaze i još dvije na sjeveru toga područja.

Vojni ogranak Hamasa, koji je na vlasti u Gazi, zaprijetio je da će nastaviti napade.

Izrael je “prekoračio granicu napadajući kuće i ako ta politika ne prestane odgovorit ćemo proširenjem kruga naših ciljeva kako bismo iznenadili neprijatelja”, priopćio je vojni ogranak Hamasa.

U ponedjeljak navečer Hamas je na Izrael ispalio desetak raketa.

Prema izraelskoj vojsci, iz Pojasa Gaze samo u jednom satu ispaljeno je više od 40 raketa, od kojih je 12 uništilo proturaketni sustav iznad gradova Ashdod i Netivot na jugu zemlje.

Javna televizija objavila je da je kabinet za sigurnost, koji je u ponedjeljak sazvao premijer Benjamin Netanyahu, vojsci dao zeleno svjetlo da “pooštri mjere protiv Hamasa”.

Sukob između Hamasa i Izraela zaoštrio se nakon smrti osam palestinskih boraca u noći s nedjelje na ponedjeljak, dok je deveti u teškom stanju.

Priznanje ubistva

U posljednja 24 sata na jug Izraela iz Gaze je ispaljeno osamdeset projektila, priopćila je vojska.

Jedan je vojnik lakše ranjen i dvije su kuće oštećene.

Izraelski premijer u nedjelju je pozivao svoju Vladu na suzdržanost, no tome se usprotivio ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, koji se zalaže za veliku kopnenu operaciju u Gazi i koji je u ponedjeljak zaprijetio da će prekinuti političko savezništvo s Netanyahuovim Likudom.

U takvoj kriznoj situaciji trojica mladih Izraelaca priznala su ubojstvo palestinskog šesnaestogodišnjaka, kojega su živog zapalili u Jerusalemu, što je izazvalo niz prosvjeda u arapskim gradovima u Izraelu.

“Trojica od šesterice privedenih osumnjičenika priznala su ubojstvo Mohamada Abu Kdeira, kojega su živog zapalili”, rekao je AFP-u izvor upoznat sa slučajem.

Šesterica mladih židovskih ekstremista uhićena su u nedjelju.

Osumnjičeni su za pripadnost terorističkoj organizaciji, pobunu, ubojstvo maloljetnika, ilegalno posjedovanje oružja i zločin iz nacionalističkih motiva.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što je u zračnom napadu izraelske vojske poginulo devet Palestinaca, Hamas je uzvratio raketnim napadima na Izrael. Prijete da će Izrael platiti veliku cijenu zbog smrti devetorice pripadnika brigade Kasam.

Published On 07 Jul 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO