Sisi: Volio bih da se novinarima Al Jazeere nije sudilo

Na sastanku s urednicima novina Al-Masry Al-Youm Sisi je rekao da je suđenje naštetilo Egiptu (AP)

Egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi je izjavio da bi više volio da su novinari Al Jazeere deportirani iz te zemlje, a ne izvedeni pred sud, dvije sedmice nakon što su osuđeni na sedam do deset godina zatvora za “pomaganje terorističkoj grupi”.

Na sastanku s urednicima novina Al-Masry Al-Youm Sisi je rekao da je suđenje naštetilo Egiptu.

“Presude za nekoliko novinara imale su veoma negativan efekat, a mi nismo imali ništa s tim”, naveo je egipatski predsjednik, prenose ove novine.

“Volio bih da su oni deportirani nakon hapšenja, umjesto što im se sudilo.”

Međutim, Sisi nije imenovao nikog od novinara.

Novinar Al Jazeere Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed osuđeni su na sedam do deset godina zatvora na osnovu optužbi da su pomagali Muslimanskoj braći, grupi koja je zabranjena, te da su izvještavali “lažne vijesti” nakon svrgavanja Muhameda Mursija.

‘Dokazi’ protiv novinara

Baher Mohamed je osuđen na dodatne tri godine zatvora zbog “posjedovanja municije”.

Kao dokaz za to priložen je iskorišteni metak koji je pokupio sa ulice tokom protesta u Kairu.

Sisi je nakon toga rekao da se neće miješati u presudu, koju su oštro kritizirale vlade i aktivisti za ljudska prava širom svijeta.

Dokazi protiv novinara uključivali su i spot jedne popularne pjesme, fotografije sa Gresteovog odmora u Njemačkoj, izvještavanje BBC-ja iz Somalije i film Sky News Arabije o jednom utočištu za konje u Egiptu.

Brat Petera Grestea kazao je da je ohrabren ovim Sisijevim komentarima.

“Siguran sam da fotografije Petera u kavezu na sudu nisu slike koje Egipat zaista želi da budu prikazane širom svijeta”, kazao je Andrew Greste.

“Siguran sam da publicitet koji oni dobijaju iz ovoga nije publicitet koji bi ijedna zemlja željela… Volio bih misliti da postoji prihvatljivo rješenje”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon 177 dana pritvora trojica novinara Al Jazeere izašla su pred egipatskog suca kao bi čuli presudu za svoj novinarski rad. Australac Peter Greste, Kanađanin egipatskog porijekla Mohamed Fahmy i Egipćanin Baher Mohamed za izvještavanje iz Egipta osuđeni su na sedam do deset godina zatvora. Još šestero kolega osuđeno je u odsutnosti na deset godina.  […]

Published On 25 Jun 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO