Oko 60 Nigerijki pobjeglo otmičarima

Neki izvori tvrde da su Nigerijke pobjegle dok su otmičari sudjelovali u jednoj borbenoj akciji (EPA)

U Nigeriji su 63 od 68 žena i djevojaka otetih u junu u nizu napada koji se pripisuju grupi Boko Haramu na sjeveroistoku zemlje uspjele pobjeći otmičarima, izjavio je u nedjelju sigurnosni izvor.

Ti su napadi trajali danima sredinom juna u selu Kumabzi, u okrugu Dambou, država Borno.

Visoki sigurnosni izvor u Maiduguriju, prijestolnici te države, koji je htio ostati anoniman, potvrdio je za AFP da su 63 djevojke uspjele pobjeći u petak navečer.

“Upravo sam primio obavijest kolega iz Damboe da su se 63 otete žene i djevojke vratile kući”, rekao je u nedjelju Abas Gava, predstavnik lokalne milicije u državi Borno, koji usko sarađuje sa snagama sigurnosti.

“Odvažile su se na taj hrabri čin dok su otmičari sudjelovali u jednoj borbenoj akciji”, dodao je.

Otmice učenica

U petak navečer pripadnici grupe Boko Haram su se sukobili s vojskom, nakon napada pobunjenika na grad Dambou, u kojemu je poginulo više od 50 pobunjenika, izvijestila je vojska.

Ni glasnogovornik vojske ni glasnogovornik savezne Vlade nisu u nedjelju navečer mogli potvrditi te informacije.

Jedan čelnik u Damboi rekao je da su neke djevojčice imale od tri do 12 godina.

Boko Haram, koji je 2009. godine poveo krvavu pobunu u kojoj je izginulo više hiljada ljudi u Nigeriji, počeo je otimati djevojke na tom području puno prije otmice više od 200 učenica u Chiboku, također u državi Borno, sredinom aprila, koja je izazvala oštre proteste u Nigeriji i u svijetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO