Prva sedmica ramazana protekla u krvi

U napadima izraelskih aviona na Gazu je ubijeno najmanje devet, a ranjeno 12 osoba (EPA)

Prva sedmica mjeseca ramazana u Iraku, Libiji, Siriji, Jemenu, Egiptu i drugim zemljama muslimanskog svijeta protekla je u boli i suzama zbog stradanja velikog broja ljudi u neredima, samoubilačkim napadima ili protestima.

Tokom proteklih sedam dana u neredima u tim zemljama poginulo je blizu hiljadu ljudi, a ranjeno njih stotine, navodi agencija Anadolija.

Međunarodna opservatorija za ljudska prava u Siriji objavila je izvještaj u kojem se navodi da su od početka ramazana u ratu u toj zemlji poginule najmanje 494 osobe, među kojima 51 dijete i 29 žena.

Pokrajina Amran na sjeveru Jemena već tri dana je poprište žestokih sukoba jemenske vojske i militanata zajednice Houthi. U tim sukobima je u protekla tri dana život izgubilo najmanje 290 osoba.

Sukobi u Iraku i Palestini

Sukobi na sjeveru Iraka ne jenjavaju. Iračke snage sigurnosti na sjeveru zemlje vode žestoke sukobe sa gerilcima Islamske države (IS), a više od 70 posto stanovnika pokrajine Jalawla je protjerano iz svojih domova.

Najmanje deset osoba je poginulo u napadu na konvoj u Telaferu kod Mosula, a tom prilikom je ranjeno 13 osoba.

Nemiri na Bliskom istoku također ne prestaju. Nakon što su 12. juna kidnapirana, a 18 dana kasnije mrtva pronađena tri izraelska doseljenika, i nakon što je svirepo ubijen jedan maloljetni Palestinac, operacije izraelske vojske u Gazi i Zapadnoj obali su intenzivirane.

U jučerašnjim napadima izraelskih aviona na Gazu je ubijeno najmanje devet, a ranjeno 12 osoba. Među ranjenima je bilo sedam maloljetnika. Do sada je privedeno najmanje 450 osoba.

Protesti u Egiptu

Egipat je i dalje poprište demonstracija i krvoprolića. Nakon svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija, na poziciju predsjednika zemlje izabran je vođa vojnog udara protiv Mursija Abdul Fattah El Sisi.

Tokom protesta protiv vojne vlasti od početka ramazana je prema zvaničnim podacima poginulo najmanje deset, a prema nezvaničnim 14 osoba. Najmanje 35 osoba je povrijeđeno.

Libijski Bengazi poprište je čestih sukoba između pobunjenika koje vodi penzionisani general Halifa Haftar i libijske vojske. U jučerašnjim sukobima je život izgubilo najmanje osam, a ranjene su tri osobe.

Vojska sirijskog režima predsjednika Bashara al-Assada je tokom proteklih dana izvela šest zračnih napada na izbjegličke kampove u gradići Arsal u Libanu, a u spomenutim kampovima živi više od 100.000 sirijskih izbjeglica.

Napadi Boko Harama

Mjesta Kunduz i Herat u Afganistanu su također poprišta napada talibana. U tim napadima je tokom ovog ramazana poginulo najmanje 20 osoba.

U pet odvojenih jučerašnjih napada u Somaliji ubijeno je najmanje pet, a ranjeno također pet osoba.

Još jedna afrička zemlja u kojoj traje krvoproliće je i Nigerija. Naime tamo su česti napadi grupe Boko Haram.

U njihovom jučerašnjem napadu na vojni garnizon u pokrajini Borno ubijeno je najmanje 56 osoba. U jednom samoubilačkom napadu Boko Harama u Kondugi je ubijeno troje ljudi.

U nemirima na obalama Kenije poginule su najmanje 22 osobe.

Izvor: Agencije