‘Južni tok’ – tema posjete Lavrova Sloveniji

Ruski ministar će se sastati sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavecom (AP)

Realizacija projekta “Južni tok” bit će u agendi posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bugarskoj, gdje stiže u ponedjeljak, kao i Sloveniji, gdje dolazi u utorak, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Lavrov će u utorak iz Bugarske doputovati u Sloveniju, a glavni cilj njegove posjete toj zemlji su razgovori o plinovodu “Južni tok”.

On će, također, u Mariboru prisustvovati komemoraciji i izložbi u spomen na sovjetske ratne zarobljenike koji su u Drugom svjetskom ratu bili smješteni u logoru Melje kod Maribora.

Ruski ministar će se sastati sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavecom.

Lavrov će sa slovenskim zvaničnicima razgovarati o aktuelnim međunarodnim problemima.

Između ostalog, detaljno će biti razmatrani putevi za smirivanje krize u Ukrajini, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju se ističe napredak u trgovinskim i privrednim vezama Rusije i Slovenije te navodi potreba da se poboljša struktura uzajamne trgovine – povećanjem udjela proizvoda visoke tehnologije.

Posjeta Bugarskoj

Kada je riječ o Južnom toku, Moskva i Ljubljana su zainteresirane za postizanje dogovora na osnovu kojeg će strane učesnice u ovom projektu moći poštivati svoje obaveze na osnovu potpisanih međuvladinih sporazuma, ne narušavajući pri tom regulativu Evropske unije u oblasti energetike, ističe se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Lavrov će se u Bugarskoj susresti sa šefom diplomatije Kristijanom Vigeninom, kao i s predsjednikom Rosenom Plevnelijevim i premijerom Plamenom Orešarskim, prenose agencije.

U planu je potpisivanje sporazuma između dvije vlade o saradnji u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i nauke, kao i u oblasti humanitarne djelatnosti.

“Važno je dati podsticaj prometu u oblasti bilateralne trgovine, koji se u posljednje vrijeme smanjio”, napominje se u saopćenju ruskog ministarstva.

S tim ciljem razmatrat će se i direktna transportna željezničko-trajektna veza između ruske luke Kavkaz i bugarske Varne.

“Nadamo se razvoju saradnje u sferi goriva i energetike, a prije svega primjeni projekta izgradnje bugarskog dijela plinovoda ‘Južni tok'”, saopćilo je rusko ministarstvo u povodu posjete Lavrova Bugarskoj.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO