Italija: Mornarica spasila 2.600 imigranata

Ukupni broj imigranata koji su se od početka godine iskrcali na italijanske obale premašio je 68.000 (AP)

Italijanska mornarica je tokom vikenda spasila više od 2.600 imigranata, saopćile su vlasti Italije, dok policija traga za novim imigrantima koji su tokom noći stigli na južnu obalu Sicilije.

Sedam čamaca s imigrantima i azilantima, uglavnom iz Eritreje, Demokratske Republike Kongo, Sudana i Alžira, presretnuto je u periodu od subote do ponedjeljka.

Ukupni broj imigranata koji su se od početka godine iskrcali na italijanske obale premašio je 68.000.

Među imigrantima koji su došli u skorije vrijeme ima više desetaka djece i žena.

Policijska potraga

Spasioci su u nedjelju ženu koja se porađala prebacili helikopterom sa čamca kod obala Sicilije u bolnicu, navela je mornarica u saopćenju koje prenosi AFP.

U međuvremenu, policija u gradu Ispica, blizu Raguse, traži oko 100 imigranata, među kojima ima žena i djece.

Ovu grupu imigranata je u plitkoj vodi kod obale tokom noći ostavio trgovac ljudima, koji je onda okrenuo čamac i otplovio.

Italijanska mornarica već mjesecima provodi spasilačke operacije čiji je cilj sprečavanje nesreća u kojima imigranti ginu.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 5.000 imigranata, koji su putovali iz Sjeverne Afrike, spašeno je u blizini obala Italije proteklog vikenda. Ipak, tijela 30 imigranata otkrivena su na krijumčarskom brodu. Nemoguće je utvrditi koliko je ljudi do sada izgubilo živote pokušavajući doći iz Sjeverne Afrike u Evropu.

Published On 30 Jun 2014

Mnoge izbjeglice i imigranti pokušavaju doći do zemalja Evropske unije, najčešće preko Italije. Claudio Lavanga razgovarao je sa imigrantima koji su uspjeli stići do Sicilije. 

Published On 20 Jun 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO