Borci Islamske države ruše svetišta u Iraku

Gerilci nedavno proglašene Islamske države uništavaju šiitske džamije i sufijska svetišta oko iračkog historijskog grada Mosula u provinciji Niniva.

Fotografije objavljene na internetu pod nazivom “Uništavanje svetišta i idola u Ninivi” prikazuju razaranje džamija eksplozivom, kao i njihovo rušenje bagerima.

Najmanje četiri sunitska i sufijska svetišta su uništena buldožerima. Također, uništeni su i mauzoleji muslimanskih učenjaka i lidera, dok je šest šiitskih džamija uništeno korištenjem eksploziva.

“Veoma smo tužni zbog uništenja svetišta koje smo naslijedili od očeva i djedova”, kazao je Ahmed, 51-godišnji stanovnik Mosula, dodajući da su oni bili zaštitni znak grada.

Službenik Kaldejske katedrale u Mosulu rekao je da su borci zauzeli taj objekt, kao i sirijsku sabornu crkvu u gradu, koje su u trenutku osvajanja grada bile prazne.

Uklonili su križeve sa zgrada i zamijenili ih crnim zastavama Islamske države, rekao je ovaj službenik, prenose lokalni mediji.

Proglašenje kalifata

Pobunjenici su 10. juna stavili pod svoju kontrolu grad Mosul, drugi po veličini u Iraku, sa 1,8 miliona stanovnika. Zbog toga je blizu 500.000 ljudi bilo primorano napustiti grad.

Nakon toga, Islamska država Irak i Levant (ISIL) promijenila je naziv u ‘Islamska država’ i time proglasila uspostavu kalifata, što je islamska država kojom vlada jedan vladar, ne mareći za međudržavne granice.

Kalifa, odnosno vladar kalifata je Abu Bekr al-Baghdadi. On je bio vođa skupine ‘Islamska država Irak i Levant’, a sada je na čelu ‘Islamske države’, objavili su pobunjenici 29. juna.

Poznati islamski učenjak dr. Yousuf al-Qaradawi saopćio da proglašenje kalifata od strane grupe Islamska država predstavlja kršenje šerijatskog prava, prenijela je novinska agencija AFP.

Qaradawi, koji živi u Kataru i predstavlja duhovnog vođu Muslimanske braće u Egiptu, u saopćenju navodi da je spomenuti proglas o uspostavi kalifata “nevažeći prema šerijatu”.

“Mi se radujemo dolasku kalifata, što prije moguće,” rekao je Qaradawi. “Ali, proglas koji je izdala Islamska država je nevažeći prema šerijatskom pravu i ima opasne posljedice za sunite u Iraku i pobunu u Siriji,” dodao je on.

Izvor: Agencije