Više od pola miliona izbjeglo zbog talibana

Napuštajući svoje domove, pakistanski građani su ostavili sve i postali izbjeglice (Reuters)
Napuštajući svoje domove, pakistanski građani su ostavili sve i postali izbjeglice (Reuters)

Gotovo 572.000 ljudi napustilo je pakistansku regiju Sjeverni Vaziristan zbog intenzivnih vojnih operacija talibana, javlja Anadolija.

Tijekom operacije “Zarb-e-Azb”, koja je počela 15. lipnja, domove je napustilo 572.529 osoba, navodi se iz Ureda pakistanskog premijera.

Napuštajući svoje domove, pakistanski građani su ostavili sve i postali izbjeglice.

Pomoć unesrećenom narodu dolazi s vremena na vrijeme.

Izdvojeno 329 miliona dolara pomoći

Kako se navodi u detaljnom izvješću, za izbjeglice je izdvojeno 329 milijuna dolara pomoći, a 27 milijuna dolara je podijeljeno obiteljima.

Pakistanska vojska na pograničnom području Banna, federalna Vlada i članovi koji djeluju pri Svjetskom programu humanitarne pomoći provode podjelu pomoći.

Do sada je podijeljeno blizu 4.500 tona pomoći za približno 31.000 obitelji.

Osmog lipnja na Međunarodni aerodrom Karachi u Pakistanu izvršen je napad u kojem je poginulo 29 osoba i deset napadača.

Nakon napada, pakistanska vojska je počela s opsežnim operacijama na području Sjevernog Vaziristana, koji je poznat i kao utvrda pobunjenika.

Odgovornost za taj napad preuzela je organizacija talibana Tehrik-i-Taliban Pakistan (Talibanski pokret Pakistana), a vlasti, pakistanski talibani i Islamski pokret Uzbekistana tvrde da su Uzbeci sudjelovali u napadu, navele su agencije.

Vlada pod pritiskom

Tjedan dana nakon tog napada pakistansko zrakoplovstvo bombardiralo je skrovišta gerilaca na sjeverozapadu zemlje, ubivši desetke pobunjenika.

Vlada je pod pritiskom da se izbori s pobunom koja godinama opterećuje zemlju, a za sada su njezini pokušaji da pregovara s pobunjenicima u slijepoj ulici i poslije napada na aerodrom se čini da imaju još manje vjerojatnosti da uspiju, ocijenila je nedavno novinska agencija AP.

Tijekom 20 dana operacija ubijeno je više od 370 pobunjenika i 19 vojnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO