Ukrajinska vojska oslobodila četiri grada

Ukrajinska vojska oslobodila je četiri grada donjecke regije i najavila prioritete daljeg djelovanja na istoku zemlje. Proruski pobunjenici se, u međuvremenu, okupljaju u Donjecku i, navodno, spremaju kontranapad.

Specijal: Kriza u Ukrajini

U posljednja 24 sata, u okviru antiterorističke operacije, kako ju je ukrajinska vojska nazvala, oslobođeni su Slavjansk, Kramatorsk, Družkivka i Kostjantinivka, saopćilo je ukrajinsko Vijeće sigurnosti.

“Ukrajinska vojska preuzela je kontrolu nad zgradama lokalnih sigurnosnih službi i vojne zgrade u Kramatorsku. Sada se ukrajinska vojska koncentrira na uništavanje baza za obuku pobunjenika, kao i njihovih kontrolnih punktova. Osim toga, glavni zadatak je preuzeti kontrolu nad državnom granicom i izolirati je od zone sukoba”, izjavio je Andrej Lisenko, glasnogovornik Vijeća sigurnosti Ukrajine.

Ponovio je uvjete koji se trebaju ispuniti da bi se opet proglasilo primirje: da pobunjenici polože oružje, oslobode taoce te da ukrajinska vojska uspostavi kontrolu nad granicom s Rusijom.

Oborena bespilotna letjelica

I u subotu navečer je bilo sukoba, u kojima je 12 vojnika povrijeđeno, ali poginulih nije bilo.

“Noćas, blizu Mariupolja, vojnici Nacionalne garde su iz automatskog oružja oborili bespilotnu letjelicu koja je snimala teren. Jučer je ilegalna naoružana grupa bombardirala kontrolne punktove i jedinice ukrajinske vojske kod četiri grada. Svi napadi su odbijeni”, raportira Lisenko.

U Kijevu, gradu gdje su počeli prvi proevropski protesti, mirno je. Tokom nedjeljne mise paljene su svijeće s najboljim željama nestabilnoj državi.

“Molimo se za mir i sigurnost na ukrajinskom tlu. Želimo da Ukrajina bude kao što je bila u prošlosti, zemlja bez političke radikalizacije”, rekao je Oleh, stanovnik Kijeva.

Istovremeno, proruski separatisti pregrupiraju se u Donjecku. Uprkos porazima na terenu u subotu, i dalje drže glavne gradove donjecke i luganske regije.

Lideru Tatara zabrana ulaska na Krim

Refat Čubarov, čelnik Nacionalne skupštine Krimskih Tatara, dobio je kaznu zabrane ulaska na Krim u narednih pet godina, javlja Anadolija.

Ruska uprava na Krimu zabranila je Čubarovu da pet godina ulazi na teritoriju poluotoka, koje je nedavno jednostranom odlukom lokalnih čelnika i uz pomoć Vlade Rusije izdvojeno iz ukrajinske državne teritorije i pripojeno Rusiji.

Tužilac Natalija Poklonskaja tokom sedmice upozorila je Čubarova da bi mogao biti kažnjen s kaznom zabrane ulaska na Krim.

Samo nekoliko dana kasnije, krimske vlasti su Čubarova obavijestile da je dobio kaznu zabrane ulaska na Krim pet godina.

Bivši zvaničnik Krimskih Tatara Mustafa Džemilev u maju ove godine također je dobio kaznu zabrane ulaska na Krim.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO