Irački Kurdi bore se za granice domovine

Irački Kurdi angažirani su u žestokim borbama sa sunitskim oružanim grupama u istočnoj provinciji Diyala. Bitke se ne vode samo za kontrolu Jalawle. Kurdi kažu da je njihov cilj dostići planinu Hamrin na sjeveroistoku Iraka, koju smatraju prirodnom granicom svoje domovine.

Još jedna sahrana borca kurdskih oružanih snaga. Regionalna vlada Kurdistana kaže da se neće uključiti u borbu između iračke šiitske vojske i naoružanih sunitskih grupa. Ali, irački Kurdi su već upleteni u ovaj sukob.

Ne postoje zvanični podaci o kurdskim žrtvama, no njihove snage trpe gubitke. Borbe su žestoke u ovom dijelu provincije Diyala. Grad Jalawle je ratište. Mnogi od gotovo 40.000 stanovnika, uglavnom arapskih Kurda, napustili su ga.

Kurdski borci Peshmerge pokazuju područje pod njihovom kontrolom. Ali, jasno je da je njihov neprijatelj prešao ranije borbene linije. Ovdje nije jasno gdje je linija fronta.

Planina Hamrin – prirodna granica

Sunitske naoružane grupe, koje uključuju lokalne plemenske snage, stacionirane su u ovom gradu. I njihovi snajperisti sprečavaju Kurde da ga preuzmu.

Kurdi kažu da se ne bore protiv sunita, nego, kako ih oni nazivaju – terorista. General kurdskih snaga Ibrahim Salah pojašnjava da njihov cilj nije samo Jalawle. Žele ići dalje na jug, dok ne dostignu područje koje smatraju granicama svoje domovine.

“To je naša prirodna granica. Planina Hamrin. Još nismo uspjeli doći do nje, ali smo sada u Jalawleu. Ovdje se borimo protiv boraca Islamske države, Nakshibandija i Baatisa”, priča general.

Jalawle je dio sporne teritorije između centrale iračke vlasti i Kurda. Sada, kada je vojska otišla, Kurdi žele ovu zemlju. Kurdski borci su slabo naoružani i relativno malobrojni. Njihove snage su u dometu minobacača i snajperske vatre.

Preuzimanje Jalawle je dovoljno teško. A držati pozicije u ovom pustinjskom terenu može biti još teže.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Irački Kurdi korak su bliže proglašenju nezavisnosti. Mesud Barzani, predsjednik iračke poluautonomne teritorije pod kontrolom Kurda, od Parlamenta je zatražio da se pripremi za referendum o svom budućem statusu. Međutim, taj potez je razbjesnio iračkog premijera, ali i Arape koji žive u Kirkuku – gradu koji sada kontrolišu Kurdi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO