Državljani BiH, Makedonije i Italije oteti u Libiji

Državljani Bosne i Hercegovine, Makedonije i Itaije, zaposlenici jedne italijanske građevinske kompanije, oteti su u Libiji, rekli su izvori u Vladi ove sjevernoafričke države, prenose agencije.

Agencije i libijski mediji prenose kako je riječ o bh. državljaninu Petru Matiću, Italijanu Marcu Vallisi i Makedoncu Emiliju Gafuriju, uposlenicima kompanije Piacentini Costruzioni iz Modene.

Automobil ovih inženjera iz Evrope pronađen je napušten u gradu Zuwara, zapadno od Tripolija, rekao je zvaničnik lokalnog gradskog vijeća agenciji Reuters.

Kaže kako su nestali i da se vjeruje da su oteti.

Za sada nema drugih detalja.

U Libiji su sve češće otmice diplomata, stranaca i Libijaca, jer Vlada i Parlament ne mogu kontrolirati milicije koje su pomogle u zbacivanju predsjednika Muammara Gaddafija 2011. godine, a sada prkose državnoj vlasti.

Prekinut kontakt

Povodom nestanka trojice inženjera u Libiji, među kojima i jednog državljanina Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova te države je izdalo instrukciju Ambasadi Bosne i Hercegovine u Tripoliju da učini sve neophodne napore kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice, navodi se u saopćenju Ministarstva.

“Ambasada Bosne i Hercegovine u Tripoliju je u stalnom kontaktu sa vlastima Libije, te Ambasadom Republike Italije u Tripoliju koja se aktivno uključila u cijeli slučaj s obzirom na to da su sva trojica radila za jednu italijansku kompaniju, uz istovremeni angažman Ambasade Bosne i Hercegovine u Rimu, čije osoblje je u kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije”, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navode kako je, prema zvaničnim informacijama, kontakt sa trojicom inženjera prekinut, “ali se još uvijek ne mogu potvrditi informacije da se radi o kidnapovanju”.

Izvor: Agencije


Povezane

Pobunjenici prepustili Vladi nadzor nad lukama Ra's Lanuf i Al-Sedra, izvoz ne kreće odmah iz tehničkih razloga.

03 Jul 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO