Nova doživotna kazna lideru Muslimanske braće

Sud u Egiptu izrekao je u subotu kaznu doživotnog zatvora lideru pokreta Muslimanska braća Mohamedu Badieu, zbog poticanja na nasilje nakon svrgavanja sa vlasti predsjednika Muhameda Mursija u julu prošle godine.

Badie, kojem je izrečena kazna zajedno s još 38 lidera i pristalica Muslimanske braće, već je osuđen na smrt u dva odvojena slučaja.

Egipatska televizijska stanica ONTV javila je kako je predsjedavajući sudija Hassan Farid kazao kako je 70-godišnji Badie poticao na nasilje “kako bi ispunio terorističke ciljeve” nakon što je Mursi svrgnut sa mjesta predsjednika države.

Negodovanje Zapada

Sud je potvrdio smrtne kazne za deset drugih višerangiranih članova i pristalica pokreta, od kojih je osam osuđeno u odsustvu.

Egipatske vlasti krenule su u obračun s Muslimanskom braćom, čiji je član i Mursi, zbog optužbi da su pribjegli nasilju, što ovaj politički pokret negira.

Badie i još 200 pristalica Muslimanske braće osuđeno je na smrt tokom masovnog suđenja prošlog mjeseca, zbog nasilja u kojem je život izgubio policajac.

Presude su izazvale negodovanje zapadnih država i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Agencije