Mundijal – predizborni adut predsjednice

Svjetsko prvenstvo je dovelo Brazil u centar pažnje. To je imalo i političke odjeke. Ankete pokazuju da je predsjednica Dilma Rousseff među Brazilcima zbog Mundijala popularnija.

Ipak, nedavno urušavanje nadvožnjaka dovelo je do pitanja jesu li nove građevine i sigurne. Uz to, mnogi su građani nezadovoljni jer je veliki novac potrošen na Prvenstvo. Predsjednički izbori su u oktobru. Analitičari procjenjuju da će uspjeh brazilske reprezentacije na SP-u imati veliki utjecaj na pobjednika izbora.

Slogan koji postaje sve popularniji – “FIFA, idi kući!” uzvikivali su demonstranti okupljeni oko srušenog mosta u Belo Horizonteu, jednom o gradova domaćina SP-a. U nesreći je poginulo dvoje ljudi. To je podsjetilo i na afere koje su pratile organizaciju Mundijala.

“Pitamo se za koga je ovo Prvenstvo. Za Brazilce sigurno nije. Želimo obrazovanje, bolnice, želimo kvalitetan život. Ne želimo stvari poput ovog urušenog mosta”, kazala je studentica Fernanda Paiva.

Drugi mandat nije daleko

Uz Svjetsku nogometnu federaciju, bijes mnogih Brazilaca uperen je na predsjednicu Rousseff. Predviđalo se da će osvajanje drugog mandata za nju biti težak zadatak.

Ali, uprkos aferama, Svjetski kup joj trenutno ide u korist. Ankete pokazuju da je broj njenih pristalica povećan za četiri posto, na 38 procenata. S više od tri milijarde ljudi koji prate SP, Brazil će definitivno imati neke koristi.

“Brazil je glavna tema širom svijeta. Prati ga više od 211 zemalja, odnosno 3,2 milijarde ljudi. Mislim da je upravo ta izloženost najbolja stvar koju je Mundijal donio Brazilu”, smatra Pedro Trengrpuse, profesor sportskog menadžmenta.

Državna selekcija prošla je u polufinale, pa dalja popularnost Svjetskog kupa među Brazilcima zavisi isključivo od njih. Međutim, bez dvojice ključnih igrača, kapitena Thiaga Silve i Neymara, pobjeda protiv Njemačke neće biti nimalo jednostavan zadatak.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO