Berlin: Ambasador SAD pozvan zbog špijunaže

Američki ambasador John B. Emerson je pozvan 'u vezi s istragom federalnog tužitelja' (Getty Images)
Američki ambasador John B. Emerson je pozvan 'u vezi s istragom federalnog tužitelja' (Getty Images)

Njemačka je pozvala američkog veleposlanika u Berlinu nakon uhićenja muškarca za kojeg se tvrdi da je špijunirao u korist SAD-a.

Time su dodatno pojačane tenzije između dvije zemlje zbog špijuniranja američke Nacionalne sigurnosne agencije u Njemačkoj, prenosi Tanjug američku agenciju AP.

Američki veleposlanik John B. Emerson je pozvan “u vezi sa istragom federalnog tužitelja”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke. 

Istraga federalnog tužitelja

U priopćenju se dodaje da je od američkog diplomata “tražena pomoć za brzo razjašnjenje” navedenog slučaja.

Njemački mediji su u petak prenijeli da je jedan 31-godišnji agent Savezne njemačke obavještajne službe osumnjičen da je Amerikancima odavao tajne o radu istražne komisije Bundestaga, koja je zadužena za rasvetljavanje slučaja američke špijunaže i prisluškivanja u Njemačkoj.

Predstavnik Vlade Njemačke Steffen Siebert je rekao novinarima kako je njemačka kancelarka Angela Merkel osobno obaviještena o tom uhićenju, prenosi AP.

On je odbio komentirati izvještavanja njemačkog magazina Spiegel i dnevnog lista Süddeutsche Zeitung da uhićena osoba radi za BND.

Siebert je kazao da su članovi istražne komisije Bundestaga, također, obavješteni o uhićenju.

Tenzije zbog prisluškivanja Merkel

Za agenta se kaže da je prvo bio uhićen nakon što je tražio kontakt s ruskom obaveštajnom službom, ali je prilikom saslušavanja priznao da je odvao informacije Amerikancima. 

Ukoliko bi se ispostavilo da je priznanje istinito, to bi mogao biti do sada najveći skandal u poslijeratnoj povijesti u njemačko-američkim odnosima vezanim za dvostruke agente, ocjenjuju mediji.

Tenzije između Berlina i Washingtona, podsjeća AP, izazvali su izvještaji da je NSA špijunirala njemačke građane, te da je prisluškivan mobilni telefon Angele Merkel.

Ti izvještaji su objavljeni prošle godine na osnovu dokumenata koje je odao bivši djelatnik NSA-e Edward Snowden.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO