Jacenjuk kritizirao rad Parlamenta Ukrajine

Jacenjuk: Nažalost, poslanici su odbili usvojiti još 12 drugih zakona koje je Vlada predložila (EPA)

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je danas poslanike Parlamenta ove evropske države za populizam i laži, nakon što je Parlament usvojio zakone kako bi zadovoljio birače, umjesto usvajanja zakona koje predlaže Vlada u Kijevu, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

„Vlada neće popustiti pred ucjenama“, upozorio je premijer i najavio pregrupiranje snaga u Parlamentu ukoliko poslanici budu odbili podržati inicijative Vlade.

U proteklih nekoliko mjeseci poslanici su usvojili samo jedan važan zakon koji je predložila Vlada, a koji je bio osnova da Međunarodni monetarni fond (MMF) uplati prvu tranšu kredita Ukrajini, ali je potrebno da budu usvojeni i drugi zakoni ukoliko Ukrajinci žele da nastave da primaju tranše MMF-a.

„Nažalost, poslanici su odbili usvojiti još 12 drugih zakona koje je Vlada predložila“, primijetio je Jacenjuk, te dodao kako ih je nemoguće sprovesti ukoliko usvojeni zakoni „nemaju podršku“ u državnom budžetu.

Specijal: Kriza u Ukrajini

„Ovo je prikaz neograničenog populizma i laganja naroda. Mi (Ukrajina) nemamo taj novac“, kazao je ukrajinski premijer u obraćanju poslanicima.

Prijetnje Rusije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ranije danas izjavio je kako će potpisati 27. juna krucijalni sporazum koji regulira trgovinu i ekonomske odnose Kijeva i Brisela kao dio historijskog pakta sa Evropskom unijom (EU).

Agencija AFP podsjeća da je stara ukrajinska vladajuća garnitura odbacila Sporazum o pridruživanju Ukrajine EU u novembru prošle godine zbog čega je su izbili protesti koji su doveli do zbacivanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

Privremena vlada na čelu sa Jacenjukom potpisala je dio sporazuma koji se odnosi na reguliranje političkih odnosa Ukrajine i EU 21. marta, ali su odložili potpisivanje ekonomskog dijela sporazuma, pošto je od Kijeva traženo da ukloni uvozne barijere kao zaštitu poljoprivrednika i čeličana na istoku zemlje, od direktne konkurencije tržišta EU.

Potpisivanje kompletnog sporazuma odsjeći će Ukrajinu od ekonomskog saveza sa bivšim sovjetskim republikama pod kontrolom Moskve, pa je jučer Rusija ponovo zaprijetila da će uvesti trgovinska ograničenja protiv Ukrajine, ukoliko Kijev potpiše “potpuni” sporazum sa EU, navodi AFP.

Izvor: Agencije