SAD: Pjongjang unaprijedio raketni poligon

Lider Sjeverne Koreje nadgledao je 27. jula vojnu vježbu lansiranja balističkih raketa kratkog dometa (EPA)

Istraživački institut Sjedinjenih Američkih Država saopćio je da je Sjeverna Koreja unaprijedila svoj glavni poligon za lansiranje raketa i izvela seriju proba motora, razvijajući sistem prenosivih interkontinentalnih projektila koji bi mogli biti prijetnja po SAD.

Do tih saznanja došlo se na osnovu satelitskih snimaka centra Sohae na zapadnoj obali, koje je analizirao Institut.

Specijal

Sjeverna Koreja je sa tog mjesta prije godinu i po dana lansirala raketu dugog dometa u svemir, a snimci su pokazali da je Sjeverna Koreja značajno unaprijedila postrojenja u Sohae i sad ima mogućnosti manipulacije većim raketama, prenosi AP.

Vježbe lansiranja

U svojoj analizi Institut je, također, naveo da je Sjeverna Koreja ove godine izvela četvrtu probu motora koji bi mogli biti korišteni za prenosive projektile.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un nadgledao je 27. jula vojnu vježbu lansiranja balističkih raketa kratkog dometa, što potvrđuje da je zvanični Pjongjang ponovo ispalio rakete, uprkos osudi Ujedinjenih naroda.

To je bio prvi put da je Sjeverna Koreja lansirala balističke rakete otkad je Vijeće sigurnosti UN-a 17. jula zvanično osudilo Pjongjang zbog nedavnog niza testova te vrste oružja, što predstavlja kršenje rezolucija UN-a, prenosi AFP.

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA opisala je najnovije lansiranje raketa kao “vježbu ispaljivanja raketa” u svrhu simulacije napada na vojne baze u Južnoj Koreji, gdje je stacionirano 28.500 američkih vojnika.

Izvor: Agencije