Deseci mrtvih u metežu na koncertu u Gvineji

Najmanje 34 osobe poginule su, među kojima i nekoliko djece, u metežu koji je nastao tokom koncerta na plaži povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama u glavnom gradu Gvineje, javljaju agencije, a gvinejsko Predsjedništvo je proglasio sedmodnevnu žalost zbog te tragedije.

Predsjedništvo je saopćilo da se incident dogodio na plaži u četvrti Ratoma, u glavnome gradu Conakryju, te da ima mrtvih i ranjenih, ali nije navelo broj poginulih, prenosi Hina.

“Dok čekamo rezultate istrage, podaci bolnica i policije pokazuju da ima mrtvih i nekoliko ozlijeđenih”, navodi se u saopćenju Predsjedništva izdanom u utorak kasno navečer.

Smrtno stradali

France-Presse je objavio da su najmanje 24 osobe smrtno stradale, pozivajući se na izjave bolničkih dužnosnika.

“Zasad smo prevezli 24 tijela u mrtvačnicu bolnice Donka, a deseci povrijeđenih su dovezeni u više zdravstvenih centara u Conakryju nakon ovog smrtonosnog meteža”, saopćio je zvaničnik policije.

U saopćenju predsjedničkog ureda je navedeno da je on “šokiran tragičnom dramom uzrokovanom masovnim metežom na kulturnom događaju”.

Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo šta je uzrok tragedije. Zvaničnik koji je bio zadužen za organiziranje ovakvih događaja je suspendiran.

Izvor: Agencije