Svađe oko bonusa sa Mundijala u Brazilu

Očekivanja su da će bonusi za igrače na Svjetskom prvenstvu u Brazilu dostići historijske maksimume, budući da je Svjetska nogometna federacija ove godine u te svrhe izdvojila 358 miliona dolara. Međutim, pojedine zemlje sudionice s poteškoćama pokušavaju formirati budžet za svoj put do uspjeha.

Na SP-u premije za igrače nikada nisu bile veće. Belgiji je pobjeda nad SAD-om osigurala mjesto u četvrtfinalu ovog takmičenja te, uz to, i 14 miliona dolara. Ukoliko osvoje turnir, Belgijanci bi mogli dobiti 35 miliona dolara, što je samo deseti dio ukupnih nagrada koje je FIFA osigurala za SP u Brazilu.

Luke de Rougemont iz kompanije Hedgehog Risk Solution kaže: “Neke brojke su nevjerovatne. Mi smo kreirali budžet za jednu zemlju učesnicu koja je samo za trenera planirala deset miliona u slučaju osvajanja Svjetskog kupa.”

FIFA dijeli novac

Novac dolazi od FIFA-e, ali kako će ga rasporediti svaka država odlučuje za sebe. Njemačka je najavila da će svaki od njenih igrača dobiti po 300.000 ukoliko osvoje trofej. Ali, za timove sa slabijom finansijskom pozadinom budžet za uspjeh je teško predvidjeti.

“Brazil i Argentina pretendiraju na prvo mjesto. Ali, imate zemlje za koje je plasman među prvih 16 ogroman uspjeh sam po sebi. Njihovi nogometni savezi previdjeli su velike bonuse za prolazak grupne faze takmičenja, a nije kod svake slučaj da bonusi koje savezi dobivaju od FIFA-e mogu pokriti bonuse koje su oni obećali igračima”, kaže Rougemont.

Toga su svjesni i igrači. Nigerija je bojkotirala trening uoči utakmice s Francuskom u četvrtfinalu, zbog straha da neće biti plaćeni nakon turnira.

Slične brige mučile su i Kamerunce, koji su za čitav dan zakasnili s dolaskom u Brazil jer se se nisu htjeli ukrcati u avion dok im nogometni savez nije garantirao isplate.

Tri miliona u kešu

A svađa u taboru Gane rezultirala je slanjem tri miliona dolara u kešu iz Gane u Brazil, prvo avionom, zatim oklopnim vozilima.

Za generalnog sekretara FIFA-e Jeromea Valckea je bila kap koja je prelila čašu: “Pobrinut ćemo se da ubuduće na turnire koje mi organizirima zemlje koje se kvalificiraju moraju imati potpisane ugovore s igračima o njihovim premijama, kako se ove svađe ne bi više ponovile.”

Za neke igrače novac nije glavna briga. Iako su bili među slabije plaćenim igračima, Grci su svoje bonuse preusmjerili na trening centre u svojoj zemlji, dok su se igrači Alžira, prema pisanju njihovog napadača na društvenim mrežama, spremni odreći devet miliona dolara bonusa u korist stanovnika Gaze.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO