SAD: Nove mjere sigurnosti na aerodromima

Pripreme za pojačanje sigurnosnih mjera na stranim aerodromima dosad su uglavnom obavljane u diskreciji (EPA)
Pripreme za pojačanje sigurnosnih mjera na stranim aerodromima dosad su uglavnom obavljane u diskreciji (EPA)

Sjedinjene Američke Države su objavile da će pojačati sigurnost na nekim stranim aerodromima s kojih ima direktnih letova za SAD, a zvaničnici planirane mjere, između ostalog, pravdaju informacijama da pripadnici organizacija bliskih Al-Kaidi u Siriji i Jemenu zajednički rade na razvijanju bombi koje bi se neotkrivene mogle prokrijumčariti u avione.

U Američkom ministarstvu za unutrašnju sigurnost napominju da će dopunske sigurnosne mjere biti preduzete već “u narednih nekoliko dana na pojedinim stranim aerodromima”. Nema, međutim, informacija o kojim se aerodromima radi niti u kojim se zemljama oni nalaze, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dodatni pregledi

Nešto ranije neimenovani američki sigurnosni zvaničnici za Reuters su rekli kako vlasti Amerike i EU-a razmatraju mjere kojima bi dodatnom pregledu bili podvrgnuti elektronski uređaji i obuća putnika za SAD, kao i instaliranje dopunskih uređaja za detekciju bombi.

Glavni izvor brige su strahovanja da bi napadači mogli pokušati uništiti avione na putu za SAD ili neku evropsku zemlju uz pomoć prikrivenih bombi ili ubacivanjem među putnike osoba s pasošima zapadnih zemalja, koje su provele neko vrijeme s pripadnicima militantnih organizacija na Bliskom istoku.

Jemenski pokret Al-Kaida na Arabijskom poluostrvu (AQAP) je još 2009. pokušao uništititi avion na letu za Detroit, uz pomoć napadača koji je u donjem rublju nosio skrivenu bombu.

Tajni pregovori

Američki zvaničnici strahuju da bi nedavni uspjesi pokreta Islamska država (poznatog kao Islamska država Irak i Levant – ISIL ) mogli motivirati povećan broj osoba iz SAD-a i Evrope da prigrle ideje tih gerilaca, a takvim osobama letovi za SAD su lako dostupni.

Pripreme za pojačanje sigurnosnih mjera na stranim aerodromima i pregovori s vladama država koje bi bile obuhvaćene tim programom dosad su uglavnom obavljani u velikoj diskreciji, kako se ne bi podsticao strah putnika i da bi se minimalizirali eventualni diplomatski sporovi.

Prema tvrdnjama američkih zvaničnika neke od planiranih dodatnih mjera sigurnosti na stranim aerodromima i ubuduće će ostati tajna.

Izvor: Agencije


Povezane

Milioni ljudi putuju u ovo praznično doba. Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić posjetio je aerodrom Dulls kraj Washingtona i istražio pravila s kojim se svakodnevno susreću mnogobrojni putnici prilikom dolaska u Sjedinjene Države. Kako on kaže, u Sjedinjene Države godišnje uđe 618 milona putnika, a dosta njih ostane bez prtljaga. Najčešće prtljag izgube avioprijevoznici, ali […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO