INTERAKTIVNO: Saudijska Arabija rasporedila vojsku

Irak je negirao da su irački graničari napustili svoje pozicije na granici sa Saudijskom Arabijom, pošto je prethodno saudijska televizija prenijela da su irački vojnici otišli i ostavili nezaštićenu granicu.

“To je lažna vijest s ciljem da se naruši moral našeg naroda i moral naših herojskih boraca”, rekao je portparol vojske general Kasim Ata, prenijela je agencija Reuters.

ID preuzeo naftno polje

Pripadnici Islamske države preuzeli su u četvrtak kontrolu nad najvećim sirijskim naftnim poljem Al-Omarom od suparničkih pobunjeničkih boraca, saopćila sirijska grupa za monitoring.
“Oni su preuzeli kontrolu prije oko dva sata”, rekao je Rami Abdelrahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava, i dodao da su pobuinjenici nastavili napredovanje u istočnoj provinciji Deir al-Zor.
Front al-Nusra, sirijsko krilo Al-Kaide, ranije je kontrolirao ovo naftno polje.
Prije pobune protiv sirijskog režima ovo polje je proizvodilo gotovo 30.000 barela nafte na dan.
U novembru 2013. godine Front al-Nusra zauzeo je to polje i nakon toga “prodavao 10.000 barela na dan”, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.
Sirija nije značajan proizvođač nafte i nije izvozila naftu od kraja 2011. godine, kada su uvedene međunarodne sankcije, kao sredstvo pritiska na predsjednika Bashara al-Assada.
Sirija je prije sankcija izvozila 370.000 barela nafte dnevno, većinom u Evropu.

Ata je dodao da je granica u potpunosti obuhvaćena iračkom vojskom.

Saudijska Arabija rasporedila je 30.000 vojnika na granici sa Irakom, nakon vijesti da su se irački vojnici povukli iz tog područja.

Kralj Abdullah naredio je sve potrebne mjere kako bi se Saudijska Arabija zaštitila od potencijalne “terorističke prijetnje”, objavila je novinska agencija SPA.

Najveći svjetski proizvođač nafte ima 800 kilometara granice s Irakom, gdje su prošli mjesec u munjevitoj ofanzivi pobunjenici zauzeli velike dijelove teritorija.

TV Al-Arabiya objavila je ranije da je dobila videosnimak na kojem je prikazano 2.500 iračkih vojnika u pustinjskom području istočno od iračkog grada Kerbale, nakon što su napustili svoje položaje na iračkoj granici sa Saudijskom Arabijom i Sirijom.

Televizija je objavila izjavu iračkog oficira koji je rekao da je vojnicima naređeno da napuste položaje na granici. Te izvještaje je Irak negirao.

Obama: Prijetnja regiji

Aktuelna situacija u Iraku i grupa Islamska država (prethodno poznata kao Islamska država Irak i Levant) predstavljaju prijetnju po cijelu regiju, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

To je izjavio u telefonskom razgovoru s kraljem Saudijske Arabije Abdullahom, saopćila je Bijela kuća.

Kako je prenijela agencija Ansa, dvojica zvaničnika su “ukazala na neophodnost da irački lideri djeluju efikasno u pravcu formiranja nove vlade kako bi ujedinili različite iračke zajednice i frakcije”, navodi se u saopćenju.

Prema podacima UN-a, tokom prošlog mjeseca u borbama u Iraku, koje je inicirao tadašnji ISIL, poginulo je više od 2.400 ljudi. Takav mjesečni bilans u Iraku nije zabilježen već više godina.

Pobunjenici su do sada zauzeli mnoge iračke gradove, uključujući Mosul, Tikrit, Bakubu, Telafe, Enbar, El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe i Hadisu.

Napad na šiitsko uporište

U međuvremenu, iračke antiterorističke jedinice izvršile su raciju u regiji Saif Saad u kojoj djeluje šiitski imam Mahmud el-Hasenija Es-Sarhija, navode policijski izvori.

Sljedbenici Hasenije održali su oružane skupove u Kerbali i drugim pokrajinama.

Irački internetski portali objavili su fotografije navodnih oružanih okupljanja u provincijama Kerbali, Dhi Qaru i Basri, nakon što je Sarhi u fetvi pozvao na džihad protiv snaga premijera Nourija Malikija.

Poziv je uslijedio nakon što su Vladine snage izvršile napade na centre Sarhija u Kerbeli i Divaniyi.

U napadima je, prema prvim informacijama, poginulo 30 osoba, navodi agencija Anadolija.

Pripadnici iračke vojske jučer su upali u centar u kojem šiitski ajatolah redovno drži predavanja.

Sljedbenici Sarhija pokušali su se oduprijeti vojsci te je došlo do žestokih sukoba u kojima je poginulo 30 osoba, dok su desetine ranjene.

Izvor: Agencije