Okončana naftna kriza u Libiji

Potpuno ukidanje blokade u skladu je s primjenom sporazuma između Vlade Libije i pobunjenika (AFP)
Potpuno ukidanje blokade u skladu je s primjenom sporazuma između Vlade Libije i pobunjenika (AFP)

Šef prijelazne vlade Libije Abdullah al-Thinni objavio je “završetak naftne krize” u Libiji, nakon što je Vlada preuzela nadzor nad dvije naftne luke na istoku zemlje koje su dosad kontrolirali pobunjenici.

Čelnik pobunjenika Ibrahim Jathran na zajedničkoj konferenciji za tisak s Al-Thinnijem u Ra's Lanufu najavio je deblokadu terminala Ra's Lanuf i Al-Sedra.

Preuzeta kontrola nad lukama

“Danas smo preuzeli kontrolu nad lukama Ra's Lanuf i Al-Sedra. Naftna kriza je tako okončana”, kazao je Al-Thinni, prenosi Hina.

Blokada drugih dviju luka (Al-Hariga i Zueitina) ukinuta je još u travnju.

Potpuno ukidanje blokade u skladu je s primjenom sporazuma zaključenog 6. travnja s Vadom, istaknuo je Jathran, dodajući da se radi o “gesti dobre volje” spram novog parlamenta izabranog prošlog tjedna, koji treba stupiti na dužnost za dva tjedna.

Luke na libijskom istoku bile su od srpnja 2013. pod blokadom pobunjenika, pristaša autonomije, koji su sprječavali svaki izvoz nafte i izazvali pad proizvodnje na 250.000 barela dnevno, nasuprot gotovo 1,5 milijuna u normalno doba.

Nekoliko dana za početak izvoza

Glasnogovornik Vlade Ahmed Lamin je istaknuo da se izvoz neće moći odmah nastaviti iz tehničkih razloga.

“Trebat će još nekoliko dana”, kazao je.

Nedavno je objavljeno kako su zbog sukoba u Iraku te nemira u Libiji globalne cijene nafte nastavile rasti. Sredinom lipnja su se nalazile na devetomjesečnom maksimumu.

Analitičari su tada upozorili da nestabilnost u pojedinim članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) ugrožava buduće isporuke najveće svjetske organizacije zemalja proizvođača nafte.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO