Kairo: Pet poginulih u odvojenim incidentima

Pet je osoba ubijeno u odvojenim incidentima, eksploziji bombe i sukobima demonstranata s pripadnicima snaga sigurnosti tokom obilježavanja prve godišnjice svrgavanja s vlasti demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, javili su sigurnosni izvori.

Tri su osobe smrtno stradale u sukobima koji su izbili u Kairu između demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti. Policija je saopćila kako su neredi izbili u bogatim i u siromašnim gradskim četvrtima. Nešto ranije u eksploziji bombe u stanu u Kerdasi, zapadnoj četvrti Kaira smrtno su stradala dvojica muškaraca.

Egipatska policija je brzo rasturila proteste kojima je danas obilježena prva godišnjica vojnog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija, ispaljujući suzavac i uhapsivši više desetina demonstranata, prenijela je agencija AFP.

Policija je, između ostalog, zatvorila nekoliko glavnih trgova u Kairu kako bi spriječila proteste.

Ukupno 39 traženih aktivista uhapšeno je uoči današnjih protesta, a 157 osumnjičenih demonstranta privedeno je tokom dana, objavilo je egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tenkovi na ulicama

Egipatske vlasti su preduzele dosad neviđene mjere sigurnosti u povodu obilježavanja godišnjice vojnog udara kojim je prošle godine svrgnut demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi.

Tako su u ranim jutarnjim satima na ulice Kaira izašli tenkovi i veliki broj vojnika, dok su svi glavni putevi koji vode prema trgu Tahrir zatvoreni.

S druge strane, pristalice demokratije u Egiptu u nekoliko gradova te zemlje održavali su proteste.

Hiljade građana Egipta izašle su na demonstracije u Kairu, El-Buhayri, Sarkiyi, Dekahliyi, Ismailiyi, Minyi i Asyutu.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše kako Mursi treba da bude vraćen na funkciju predsjednika Egipta i kako Egipat treba postati demokratska zemlja.

Također, demonstranti su pokazivali znak “Rabia”, koji predstavlja znak sjećanja na ubistva nekoliko stotina pristalica smijenjenog predsjednika Mursija tokom protesta u Egiptu sredinom augusta prošle godine.

Međunarodne kritike Sisiju

Okupljeni su uzvikivali i slogane protiv aktuelnog predsjednika Egipta Abdul Fattaha al-Sisija, egipatske vojske i policije.

Nacionalna alijansa za podršku legitimitetu ranije je pozvala na održavanje masovnih protesta povodom godišnjice vojnog udara u Egiptu.

Egipatske vlasti posljednjih mjeseci su na udaru snažnih kritika međunarodne zajednice zbog masovnih smrtnih kazni izrečenim vođama zabranjenog pokreta Muslimanska braća te zatvorskim kaznama izrečenim novinarima Al Jazeere, koji su neosnovano optuženi za pomaganje Muslimanskoj braći.

U Egiptu su prije godinu održane masovne demosntracije za i protiv Mursija.

Trećeg jula 2013. Abdul Fattah al-Sisi okončao je Mursijevo predsjedavanje vojnim udarom. Tadašnji ministar odbrane krenuo je u ofanzivu, da bi nekoliko dana kasnije pozvao ljude na demonstracije protiv Muslimanske braće.

Njegovi kritičari rekli su da je gurnuo državu na ivicu građanskog rata.

Nakon nekoliko sedmica demonstracija, došlo je do nasilnog uklanjanja pristalica Muslimanske braće koji su postavili šatore.

Potom su uslijedila masovna hapšenja lidera Braće i pristalica, grupa je označena kao teroristička organizacija, da bi uslijedila godina previranja, a Sisi postao predsjednik Egipta.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Prošla je godina od kada su demonstranti u Egiptu organizovali masovne proteste, tražeći ostavku predsjednika Muhameda Mursija. Tada su ga optužili za pokušaj ukidanja sekularnosti u zemlji i sprečavanje demokratskih reformi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO