Irak: Oslobođena 32 turska vozača

U početnim izvještajima navodi se kako su pobunjenici oslobodili sve vozače, ali su zadržali njihova vozila (Anadolija)
U početnim izvještajima navodi se kako su pobunjenici oslobodili sve vozače, ali su zadržali njihova vozila (Anadolija)

Borci samoproglašene Islamske države, koja je do nedavno bila poznata kao Islamska država Irak i Levant (ISIL) oslobodili su sva 32 turska vozača koji su bili oteti 10. juna u sjevernom iračkom gradu Mosulu, prenosi turski portal Daily Sabah.

U početnim izvještajima navodi se kako su pobunjenici oslobodili sve vozače, ali su zadržali njihova vozila, te da su turske vlasti poduzele sve neophodne mjere kako bi vratile svoje državljane.

Tokom četvrtka su turski mediji javljali kako su vozači na putu ka tursko-iračkoj granici, te da su u lošem zdravstvenom stanju.

Međutim, jedan od vozača govorio je za jednu tursku televizijsku stanicu i kazao kako ih pobunjenici vode u UN-ovi izbjeglički kamp Mahmur u iračkom gradu Erbil.

Nakon što su oteli turske vozače, pripadnici Islamske države upali su u turski konzulat u Mosulu narednog dana. Tada su za taoce uzeli blizu 20 osoba, među kojima je troje djece i generalni konzul Ozturk Yilmaz.

Davutoglu o oslobađanju

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je, nakon što su oslobođeni turski vozači koji su bili oteti u Mosulu, izjavio je da vlada Turske čini sve napore kako bi preostalih 49 turskih državljana bilo oslobođeno što prije, javlja Anadolija.

“Već imamo pozitivne vijesti o našim državljanima koji su oteti. Ali, dok ne budu na sigurnom nećemo davati saopćenje za javnost. Prethodna 23 dana pratimo cijelu situaciju. Već su oslobođena naša 32 vozača”, rekao je Davutoglu.

Pripadnici Islamske države su dan nakon što su oteli 32 turska vozača, još 49 turskih državljana, među kojima i generalnog konzula Turske.

Davutoglu je istakao kako se na kraju sve dobro završilo te da su vozači sada na slobodi i uskoro bi trebali stići u Tursku.

“Želim naglasiti da su najvažniji naši građani, njihovi životi i njihova čast. Želimo pokazati svima koliko cijenimo naše građane”, rekao je Davutoglu, prenosi Anadolija. 

Zauzeli nalazište nafte

Agencija Anadolija također u četvrtak javlja kako su pripadnici organizacije Islamska država zauzeli bogata nalazišta nafte na istoku Sirije na granici sa Irakom. 

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) je saopćila da su militanti Islamske države na istoku Deyru’z Zora na samoj granici sa Irakom zauzeli naftno nalazište El-Omeri.

Inače, riječ je o najvećem sirijskom naftnom nalazištu na granici s Irakom.

Na tom području je došlo do sukoba između naoružanih pobunjenika i militanata Islamske države.

Naoružani pobunjenici su pritom mjesto Meyadin koje pripada gradu Deyru’z Zoru prepustili borcima Islamske države.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO