Ebola uzima stotine života u zapadnoj Africi

Ministri zdravstva afričkih država sastali su se u Gani kako bi razgovarali o borbi protiv najveće epidemije ebole ikada zabilježene. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je ove godine od tog virusa umrlo više od 460 osoba.

Zdravstveni radnici u dodiru s oboljelima od ebole poduzimaju sve mjere predostrožnosti. Virus je zarazan i samo desetina oboljelih ga preživi.

“Moja porodica je u gradu Kenemi. Svaki dan mi govore da prestanem raditi, da ne riskiram život. Moje kolege svakodnevno umiru. Trenutno ih je dvoje u bolnici, jer im je jučer dijagnosticirana ebola”, kaže medicinska sestra Aiynap Kanaei.

Zvaničnici kažu da je jedan od najvećih izazova nagovoriti ljude da se liječe, zbog čega je teško spriječiti širenje virusa.

“Kad sam pomislila da sam se razboljela pobjegla sam u šumu i sakrila se. Mislila sam da me bolest progoni. Sama sam se liječila. Čula sam da većina oboljelih umre. Kad je vozilo hitne pomoći došlo po mene, u početku nisam htjela izaći”, priča pacijentica Isata Momoh.

Od kada su u februaru zabilježeni prvi slučajevi ebole, u Siera Leoneu, Liberiji i Gani umrle su stotine ljudi. Ovo je prvi put da se bolest pojavila u nekoliko država zapadne Afrike istovremeno.

Život je praktično stao

“Zabrinjavajuće je i to što se bolest proširila iz ruralnih u urbana područja. Zdravstveni stručnjaci i političari okupili su se na vanrednom sastanku u Gani, kako bi na regionalnom nivou pronašli način sprečavanja daljnjeg širenja virusa”, izvještava iz Accre reporterka Al Jazeere Ama Boateng.

Abubakar Fofana, zamjenik ministra zdravstva Siera Leonea, kaže da je njegovoj zemlji potrebna finansijska pomoć, ali i ljudstvo.

“Želimo snažno zalaganje međunarodne zajednice, kao i donatorske zajednice, koje će biti praćeno praktičnim mjerama. Čak i u normalnim okolnostima naše zdravstvene ustanove nemaju dovoljno osoblja, a trenutno su na granici svojih mogućnosti. Ljudski resursi su ključni u ovoj borbi i zbog toga su nam hitno potrebni”, rekao je on.

U zajednicama pogođenim virusom život je praktično stao. Punktovi ograničavaju kretanje i mnoge škole su zatvorene. Ljudi žive u stalnom strahu. A dok virus ebole ne bude suzbijen, mnogi stanovnici zapadne Afrike gledat će jedni druge sa sumnjom i pitati se ko je među njima zaražen.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO