Kurdi ne mogu sami protiv pobunjenika

Kurdski dužnosnici u sjevernom Iraku od zapadnih sila tražili su pomoć u borbi protiv grupe Islamska država. Pred kurdskim snagama je teška borba, koja bi ih mogla uvući u mnogo širi sukob.

Borci odlaze na prvu liniju fronta. Ovo je bitka koju pripadnici Peshmerge ne smiju izgubiti. Njihovi neprijatelji su grupa Islamska država i drugi pobunjenici.

U Tel Alverdu, južno od Kirkuka, borci su utvrdili svoje položaje. Nalazište plina i energetski kompleks udaljeni su samo nekoliko stotina metara. Svugdje su tragovi borbi.

Vojska pobjegla pred napadima

“Naša misija je obraniti Kirkuk i spriječiti napredovanje pobunjenika. Koriste precizne minobacače i snajpere”, kaže Ibrahim Rashid, zapovjednik Peshmerge.

Pripadnici iračke vojske bacili su oružje i pobjegli pred napadima sunitskih pobunjenika u više gradova, uključujući Mosul i Kirkuk. Kurdski borci rasporedili su se i preuzeli kontrolu. Tako su se našli na prvoj liniji fronta u borbi protiv Islamske države.

“Zastava grupe Islamska država postavljena je na zgradi samo 800 metara od mjesta na kojem se nalazim. Kurdske snage vode žestoke borbe s njenim borcima na više frontova i preopterećene su”, izvještava reporter Al Jazeere Omar al-Saleh.

Rasool Omar, zapovjednik Peshmerge u Kirkuku, pokazuje žarišta u području za koje je zadužen. Međutim, kaže da je ovdje riječ o mnogo širem sukobu.

Paradiranje gradskim ulicama

“Raspoređeni smo na osam različitih frontova. Imamo više od 1.000 kilometara granice s grupom Islamska država, od sirijske do granice s Iranom. Spremni smo za njih, iako su dobro obučeni. Među njima ima bivših časnika i baasista te stranih boraca, uključujući Arape, Afganistance i Čečene”, kaže Omar.

Nedaleko od Kirkuka demonstracija sile – borci grupe Islamska država paradiraju ulicama grada Baijija. Deseci boraca dobro naoružanih i odlučnih. Kurdski sigurnosni dužnosnici kažu da imaju moderno oružje, koje su zaplijenili od iračke vojske.

Na kurdskom frontu pripadnici Peshmerge pripremaju se za dugu bitku. Kurdska regija do sada je uglavnom bila pošteđena nasilja koje je zahvatilo ostatak Iraka, ali čini se da ga više ne mogu izbjegavati.

Izvor: Al Jazeera