Erdogan poručio: Rado ću vratiti nagradu

Recep Tayyip Erdogan je nekoliko puta oštro kritizirao Izrael zbog ofanzive protiv Hamasa u Pojasu Gaze (Reuters)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan vratit će nagradu koju je 2004. godine dobio od Američkog židovskog kongresa, nakon što je ta organizacija to zatražila poslije njegovih komentara o sukobu u Gazi.

Veleposlanik Turske u SAD-u pisao je Jacku Rosenu, predsjedniku Američkog židovskog kongresa, i obavijestio ga da će turski premijer “rado” vratiti nagradu.

Pismo je označeno datumom 27. srpnja, ali je medijima predočeno u utorak, prenosi Srna agenciju AP.

Rosen je prošlog tjedna opisao Erdogana kao “najopasnijeg antiizraelski orijentiranog lidera u svijetu”.

Nagrada zbog zalaganja za mirno rješenje

Rekao je da je Erdogan ranije dobio nagradu za hrabrost, zbog zalaganja za mirno rješenje sukoba na Bliskom istoku.

Specijal: Napadi na Gazu

Erdogan je tijekom kampanje za predsjedničke izbore sljedećeg mjeseca nekoliko puta oštro kritizirao Izrael zbog ofenzive protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U jednom istupu optužio je židovsku državu da je počinila genocid i za “barbarstvo koje prevazilazi Hitlera”.

U četvrtak je u Mersinu kritizirao Izrael, navodeći da će se Turska založiti da Izraelu bude suđeno pred Međunarodnim kaznenim sudom ako nastavi s udarima na Pojas Gaze i optužujući židovsku državu da “pljuje krv”.

Erdogan: Izrael radi isto što i Hitler

U intervjuu za američki CNN Erdogan je izjavio da Izrael krši međunarodno pravo, dodajući da je to “teroristička država”.

“Američki političari govore da podržavaju dvodržavno rješenje za Izrael i Palestinu, ali ništa se ne događa kada je riječ o tome. Turska ne može mirno promatrati ubijanja u Gazi. U Gazi se događa pravi genocid nad Palestincima”, rekao je turski premijer.

Naglasio je da Izrael danas vrši genocid nad Palestincima kao što su nacisti nekada izvršili holokaust nad njima.

“Ono što je Hitler učinio židovima, danas isto to Izrael radi Palestincima u Pojasu Gaze. Izrael mora poštovati primirje postignuto 2012. godine. Ali, očigledno je da ga ne želi. To je prava teroristička država. Moja najveća briga je sada Palestina, Palestina, Palestina”, kazao je tada Erdogan.

Izvor: Agencije