Erdogan: Izrael je teroristička država

Napomenuo je kako su Izraelci kroz historiju često iskazivali neprijateljstvo prema muslimanima (Reuters)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je tokom obraćanja na skupu u organizaciji Udruženja turskih privrednika i biznismena (TUMSIAD) izjavio kako je Turska za vrijeme vladavine Partije pravde i razvoja (AKP) ostvarila historijske uspjehe na političkom, ekonomskom i diplomatskom planu, javlja Agencija Anadolija.

“U Turskoj smo uspostavili dugo očekivano jedinstvo, solidarnost, pravnu državu i demokratiju. Borili smo se protiv naoružanih grupa i na tom polju smo ostvarili pobjedu. Učinit ćemo sve da Turska nastavi sa napretkom i svih narednih godina”, rekao je turski premijer.

S druge strane, kritikovao je posljednja dešavanja na Bliskom istoku i izraelske napade na Pojas Gaze.

“Sjetimo se da je 1948. godine u srcu Bliskog istoka osnovana izraelska država. Izraelci su čak i prije osnivanja države u saradnji sa nekim terorističkim organizacijama izvršili nemilosredne masakre nad Palestincima. Ti masakri su nastavljeni i nakon osnivanja izraelske države. Postepeno su zauzimali palestinski teritorij i prisiljavali Palestince da emigriraju u druge zemlje. Velike sile su uvijek podržavale Izrael, a islamski svijet je šutio i gledao. Podjele i međusobni sukobi među muslimanima na Bliskom istoku su pripremili teren za Izrael. Ta zemlja je prava teroristička država koja krši međunarodno pravo”, kazao je Erdogan.

Veliki lideri

Napominje kako su Izraelci kroz historiju vrlo često iskazivali ogromno neprijateljstvo i mržnju prema muslimanima.

“U genima Izraelaca, nažalost, postoji veliko neprijateljstvo prema muslimanima. Oni su gori od Hitlera. Čine veće nasilje od Hitlera. Izrael svaki dan u Gazi ubija nevinu djecu”, ističe turski premijer.

S druge strane, istakao je kako pak u historiji i među muslimanima postoje veliki lideri, koji mogu biti primjer drugim civilizacijama, a koji su na najbolji način predstavljali svoj narod i svoju državu.

“Nije lako biti veliki lider. Odmah se sjetim Alije Izetbegovića. Jedne prilike sam se vraćao iz inozemne posjete i rekli su mi da zdravstveno stanje Alije Izetbegovića nije dobro. Odmah smo odlučili da idemo za Bosnu. Ženi sam kazao da ostane u avionu, a ja sam sa saradnikom otišao u bolnicu gdje je Alija ležao. Tokom razgovora sa njim, ovaj istinski velikan kazao mi je: ‘Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija’. Još se sjećam ovih riječi. Obećao sam mu tada da Bosnu nikada nećemo ostaviti samu”, kazao je turski premijer.

Izvor: Agencije