Porošenko: Izglasati povjerenje Vladi

Jacenjuk je podnio ostavku na funkciju premijera zbog raspada skupštinske vladajuće koalicije i blokiranja Vladinih inicijativa (EPA)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je u petak Parlament da izglasa povjerenje Vladi, nakon što je neočekivano premijer Arsenij Jacenjuk podnio ostavku i zemlju uveo u krizu.

Porošenko je, kako prenose agencije, izrazio nadu da će se smiriti snažne emocije i zavladati razum i odgovornost, kao i to da će cjelokupna Vlada nastaviti raditi, prenosi Tanjug.

Istovremeno je Parlament Ukrajine priopćio da još nije dobio pisanu ostavku premijera Jacenjuka, tako da ne može glasovati o prihvaćanju ili odbacivanju ostavke.

Groisman vršitelj dužnosti

Potpredsjednik Vlade Ukrajine i ministar za regionalni razvoj Vladimir Groisman imenovan je za vršitelja dužnosti ukrajinskog premijera nakon ostavke Arsenija Jacenjuka, objavio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

“Vladimir Groisman je danas [četvrtak navečer] na sjednici Vlade postavljen za vršitelja dužnosti premijera”, napisao je Avakov na svom profilu na Facebooku, prenosi Tanjug agenciju RIA Novosti.

Groisman se, također, nalazi na čelu državnog komiteta za istragu pada aviona Malaysia Airlinesa, koji je prošlog tjedna srušen na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade.

Jacenjuk je podnio ostavku na funkciju premijera zbog raspada skupštinske vladajuće koalicije i blokiranja Vladinih inicijativa.

Kako je prenio Ukrinform, Jacenjuk je u Parlamentu rekao da ostavku podnosi u vezi s raspadom vladajuće koalicije i blokiranjem zakonskih inicijativa.

Prijevremeni parlamentarni izbori

Ukrajinski premijer najavio je ostavku nakon što je kritizirao političare, jer nisu usvojili zakone o energetici i proračunu, kako bi se odvojilo više novca za vojsku.

Ranije tijekom četvrtka većinsku koaliciju napustile su stranke Udar Vitalija Klička i ultranacionalistička stranka Sloboda, kako bi omogućile predsjedniku Petru Porošenku raspuštanje ovog saziva Parlamenta i pripremu za prijevremene parlamentarne izbore.

Odluka je donesena zbog činjenice da nije bilo novih parlamentarnih izbora od svrgavanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča početkom godine.

Jacenjuk je, kako je prenio Unian, rekao da se ni u kojem slučaju ne može složiti s koalicijom u kojoj bi bili predstavnici bivše vladajuće Partije regija svrgnutog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i Komunističke partije.

Izvor: Agencije