Na ukrajinskoj granici 15.000 ruskih vojnika

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da podstiče pobunu proruskih snaga na istoku Ukrajine (EPA)

Američki ambasador u NATO-u Douglas Lute rekao je da se duž granice s Ukrajinom nalazi gotovo 15.000 ruskih vojnika, što je više od ranijih procjena Pentagona.

Lute je tu procjenu dao u Aspenu, u američkoj državi Colorado, na jednom forumu o sigurnosti, prenosi Tanjug.

“Duž granice s Ukrajinom sada je opet nagomilano gotovo 15.000 ruskih vojnika”, rekao je on, a prenio Reuters.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Američko Ministarstvo odbrane je 16. jula saopćilo da su ruske trupe ponovo počele da se gomilaju uz granicu sa Ukrajinom, a zvaničnici Pentagona vjeruju i da Moskva šalje teško naoružanje na istok Ukrajine kako bi pomogla tamošnjim proruskim snagama.

Prethodna procjena

Pukovnik američke vojske Steve Warren je izjavio tada da u Pentagonu vjeruju da se 12.000 ruskih vojnika trenutno nalazi uz ukrajinsku granicu, što predstavlja veliko povećanje u odnosu na broj iz posljednjih nekoliko sedmica od blizu 1.000, prenijela je agencija AP.

Američki zvaničnici su u maju procijenili da je uz rusko-ukrajinsku granicu raspoređeno čak 40.000 ruskih vojnika, ali su kasnije izvijestili da je taj broj pao na blizu 1.000.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da podstiče pobunu proruskih snaga na istoku Ukrajine, tako što im šalje pomoć u ljudstvu i oružju, uključujući tenkove i raketne bacače, što zvanična Moskva negira.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO