Tama i smrt u mislima palestinske djece

Ovakav period u životima djece ostaviti znatne posljedice u razvoju njihove ličnosti, kažu stručnjaci (EPA)

Izraelski napadi na Pojas Gaze osim smrti donose i dječije neuroze i druge psihološke poremećaje kod djece.

Noćno mokrenje u krevet, nesanica, bojazan od sna, noćne more, neuobičajeni trzaji tijela, samo su neki od psiholoških poremećaja palestinske djece u Pojasu Gaze, navodi agencija Anadolija.

Novinar Anadolije je u Pojasu Gaze razgovarao s nekim roditeljima koji su kod svoje djece primijetili simptome dječije neuroze.

Specijal: Napadi na Gazu

Nesanica

Palestinka Muna Ridvan (29) majka je sedmogodišnje djevojčice Ravan. Ona se požalila da njena djevojčica ne može spavati čak i u rijetkim trenucima kad se ne čuju zvuci detonacija.

“Moja kćerka stalno ponavlja da neće moći pobjeći ukoliko bude spavala, a Izraelci započnu bombardiranje. Pokušavam sve da je spremim da bar malo spava. Djetetov život se okrenuo naopako. Dan joj je postao noć, a noć dan. Dajem joj tablete za smirenje kako bi joj bar malo olakšala”, ističe Muna Ridvan.

Palestinska majka Ummu Yefane ima devetogodišnjeg sina Ahmeda. Ona ističe kako je, od kako su počeli izraelski napadi, njen sin dobio neuobičajene trzaje te da se tokom noći mokri u krevet.

Traume i posljedice

Kako bi o ovoj temi dobili mišljenje stručnjaka razgovarali smo s profesorom predavačem na univerzitetu Aksa u Gazi psihologom Derdahom Shairom.

“Rat djecu ili ubija ili ih ranjava ili im nanosi privremena i trajna fizička i psihološka oštećenja. Rat uzrokuje da se djece još jače vežu za svoje majke te da se zbog toga boje čak i rastanka od nekoliko minuta. Također, nastaju poremećaji poput nesanice, a pored toga djeca imaju noćne more. Kod djece u ovakvim momentima nastaje veza između tame i smrti na jednoj i bombi i detonacija na drugoj strani”, ističe Shair te naglašava kako je potrebno poduzeti nešto da djeca ne doživljavaju te traume.

Shair ističe da će jedan ovakav period u životima djece ostaviti znatne posljedice u razvoju njihove ličnosti.

Napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela akciju “Zaštitni rub “.

Hiljade granata i bombi pale su na Pojas Gaze, a već 17. jula Izrael započinje kopnenu ofanzivu.

Tog trenutka nastaju direktni sukobi palestinske i izraelske vojske, no izraelska artiljerija i dalje nastavlja paljbu po civilnim ciljevima. U proteklih sedamnaest dana Izrael je ubio više od 750 ljudi, oko 4.600 je ranjeno.

Izvor: Agencije