Olupina alžirskog aviona locirana u Maliju

Olupina alžirskog aviona koji je na letu od Burkine Faso za Alžir nestao sa 116 putnika i članova posade, pronađen je u Maliju, blizu granice sa Burkinom Fasom, rekao je jedan general u Uagaduguu, nakon što je vijest o lociranju aviona potvrdio i predsjednik Malija.

“Pronašli smo alžirski avion. Olupina je locirana…50 kilometara sjeverno od granice Burkine Faso”, u regionu Gossi, u Maliju, precizirao je general Gilbert Diendiere, prenio je AFP.

Jedan očevidac je ranije ispričao da je vidio avion koji pada u regionu Gossi, a general vojske Burkine Faso je kazao da se ti izvještaji uzimaju s ozbiljnošću pošto se poklapaju s radarskim snimcima putanje leta.

“Tamo ćemo pojačati našu potragu”, dodao je general Diendiere.

Prethodno je nekoliko francuskih i drugih zapadnih medija, kao i ruska TV stanica Russia Today, objavilo da su dva francuska borbena aviona locirala olupinu aviona u Maliju.

Predsjednik Malija Ibrahim Boubacar Keita je tokom dana rekao da je olupina nestalog alžirskog aviona uočena na sjeveru njegove zemlje, objavila je agencija Reuters.

Nestali avion

Avion aviokompanije Air Algerie na letu AH5017 sa 110 putnika i šest članova posade je nestao sa radara iznad sjevernog Malija nakon što su zabilježene jake kiše, saopćili su vlasnik i državni zvaničnici u Francuskoj i Burikini Faso. Avion je letio iz Burkine Faso u prijestolnicu Alžira.

Jedan humanitarni radnik iz Malija koji je tražio da ostane anoniman, rekao je ranije da je njegova organizacija primila više poziva od stanovnika sela Tesalita i Tinzavetena u pokrajini Kidal, koji su rekli da su čuli snažnu eksploziju.

Nakon dojave da je olupina putničkog aviona Algeria Airlinesa pronađena na sjeveru Malija, Ministarstvo transporta Alžira angažiralo je timove koji će provjeriti ovu informaciju.

Ministar transporta Alžira Amar Ghoul kazao je tokom današnje press konferencije da je Ministarstvo oformilo timove koji će provjeriti tačnost navoda da je olupina danas nestalog putničkog aviona Algeria Airlinesa pronađena u sjevernom dijelu Malija.

Ghoul je kazao kako se ova informacija temelji na svjedočenju lokalnog stanovništva u sjevernom dijelu Malija.

Pad u Maliju

Zvaničnici alžirske avijacije su ranije danas potvrdili da se avion kompanije Air Algerie srušio iznad sjevernog Malija.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da će njegova vlada iskoristiti “sva raspoloživa vojna sredstva” u Maliju u potrazi za avionom. 

Ranije je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao da se avion “najvjerovatnije srušio”, dodavši da “nisu pronađeni tragovi aviona”.

Dva francuska mlazna lovca su uključena u zračnu potragu nad kamenitim sjevernim dijelom Malija.

Avion je posljednji put na radaru viđen rano jutros, pedeset minuta nakon polijetanja. U avionu je bilo 51 državljanin Francuske i 24 državljanina Burkine Faso. Među ostalima su i državljani Libana, Kanade i Alžira.

Španska Unija pilota je saopćila da su šest članova posade Španci. 

Alžirska nacionalna kompanija je letjelicu DC 9 iznajmila od španske kompanije Swifter.

Izgubljen kontakt

Izvor agencije AFP iz alžirske kompanije kazao je kako je kontakt sa avionom izgubljen dok je bio u zračnom prostoriju Malija i približavao se granici sa Alžirom.

“Avion nije bio daleko od alžirske granice kada je posada zamoljena da napravi obilazak zbog slabe vidljivosti, kako bi se smanjila opasnost od sudara sa drugim avionom na ruti Alžir-Bamako”, dodao je.

“Kontakt je izgubljen nakon promjene kursa.”

U ranijem kratkom saopćenju aviokompanije, koje je prenijela državna novinska agencija APS, rečeno je kako je avion nestao.

“Navigacione službe izgubile su kontakt sa avionom Air Algerie koji je poletio iz Uagadugua u Alžir 50 minuta nakon što je poletio”, pisalo je u saopćenju, te je dodato kako je kompanija pokrenula “plan za hitne slučajeve” i potragu za avionom na letu AH5017, koji saobraća na ovoj relaciji četiri puta u sedmici.

Jedna od najtežih avionskih nesreća u Alžiru desila se u februaru ove godine, kada je vojni avion C-130 pao u planinskom području na sjeveroistoku države. Tom prilikom je poginulo više do 70 osoba.

Izvor: Agencije