Novi slučaj loše izvedene egzekucije u SAD-u

Joseph Wood je osuđen 1989. godine za ubistvo svoje djevojke i njenog oca (AP)

U Sjedinjenim Američkim Državama je došlo do novog slučaja nehumanog pogubljenja, nakon što je osuđenik Joseph Wood umirao više od sat vremena nakon dobivanja smrtonosne injekcije.

Pogubljenje 55-godišnjeg Wooda, dvostrukog ubojice, izvedeno je u državi Arizona, prenosi Tanjug.

Woodovi odvjetnici su zatražili hitan prekid pogubljenja, budući da je osuđenik nakon uzbrizgavanja smrtonosne injekcije počeo teško disati i gušiti se.

Oni navode da egzekucija treba trajati najviše 10 minuta, dok je Wood gubio dah “više od 600 puta prije nego što je umro”.

Guvernerka: Nije patio

Guvernerka Arizone Jan Brewer naredila je punu istragu o egzekuciji, iako je naglasila da je “Wood umro na način predviđen zakonom”.

Međutim, njegovi odvjetnici smatraju da je pogubljenjem koje je trajalo duže od sat vremena narušeno njegovo pravo da bude pogubljen na način koji isključuje okrutnu kaznu i mjeru koja nije uobičajena, kako je predviđeno američkim Ustavom.

Oni traže od vlasti u Arizoni da imenuju proizvođača lijekova koji su upotrebljeni za egzekuciju.

Guvernerka im je odgovorila da se, prema izjavama svedoka i medicinskog osoblja, zaključuje da on nije patio.

“Ovo je u potpunosti suprotno jezivim i užasnim patnjama koje je on donio svojim žrtvama i njihovim obiteljima dok god su živi”, navela je ona.

Umiranje osuđenika u agoniji

Wood je osuđen 1989. godine za ubojstvo svoje djevojke i njezinog oca.

Oglasili su se i članovi obitelji ubijenih, koji su rekli da ih ne zanima način na koji je pogubljenje izvedeno.

“Ovaj čovjek je izvršio stravično ubojstvo, a vi brinete o tome šta mu je dano. Zašto ga niste upucali?”, izjavio je prijatelj obitelji žrtava Richard Brown.

Posljednji slučaj koji je pokrenuo pitanje kako se u Americi izvode egzekucije dogodio se prije samo nekoliko mjeseci u Oklahomi, gdje je osuđenik umirao u agoniji skoro 40 minuta nakon što mu je dana netestirana smrtonosna injekcija.

Izvor: Agencije