Mladi uživaju u Izraelu dok traju stradanja civila u Gazi

Organizacija Taglit-Birthright saopćila je da neće otkazati svoje ture u Izrael i da mjere sigurnosti ostaju iste (Tumblr)

Na platformi za mikroblogove Tumblr na satiričan način prikazano je da se putovanja mladih u Izrael nastavljaju uprkos napadima na Pojas Gaze, u kojima je poginulo više od 700 Palestinaca, među njima veliki broj žena i djece.

Organizacija Taglit-Birthright, koja kontinuirano pravi besplatna grupna putovanja u Izrael za mlade Jevreje iz cijelog svijeta, gdje se druže i sklapaju nova prijateljstva, saopćila je da neće otkazati svoje ture, iako su neki međunarodni avioprevoznici obustavili letove za tu zemlju.

Na web stranici ove organizacije 22. jula objavljene su upute o sigurnosti u Izraelu kroz formu “Pitanja&Odgovori”, gdje se navodi da se sva nadolazeća putovanja nastavljaju po planu.

Na pitanje “Da li operacija IDF-a u Gazi utječe na mjere sigurnosti i zaštite Taglit-Birthrighta?”, naveden je odgovor: “Ne. Mjere sigurnosti i zaštite ostaju iste.”

Učesnici putovanja ovih dana na društvenim mrežama postavljaju fotografije i postove o provodu, druženju i ljepotama Izraela.

Međutim, na Tumblru je napravljen blog s fotografijama mladih na odmoru na koje je fotomontažom u pozadinu “ubacio” detalje stradanja stanovnika Gaze.

Blog se zove “My Birthright Summer in Israel”, a ispod montiranih fotografija navedeni su i ironični komentari.

Identitet osoba na fotografijama nije utvrđen i ne zna se da li se, zaista, radi o učesnicima programa Taglit-Birthrighta.

Izvor: Al Jazeera