Kazna Poljskoj zbog tajnih zatvora CIA-e

Poljskoj je ECHR naredio da plati 100.000 eura svakom od dvojice podnosilaca tužbe na ime moralne odštete (EPA)

Evropski sud za ljudska prava osudio je u četvrtak Poljsku za “saučesništvo” u realizaciji programa tajnih zatvora američke Centralne obavještajne službe za navodne teroriste, prenose agencije.

Zvanična Varšava je osuđena zbog svoje uloge u mučenjima koja su na njenom teritoriju podnijeli jedan Palestinac i jedan Saudijac 2002. i 2003. godine, dok nisu prebačeni u američku bazu Guantanamo na Kubi, gdje su još zatvoreni.

“Poljska je sarađivala u pripremi i provođenju operacija tajnih zatvaranja i saslušavanja koje je izvela CIA na njenom teritoriju i morala je znati da ih je, dozvolivši CIA-i da drži takve osobe na njenom teritoriju, izložila ozbiljnoj opasnosti da se s njima postupa suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima”, presudile su evropske sudije jednoglasno.

Moralna odšteta

Sudu u Strasbourgu obratili su se advokati 43-godišnjeg Palestinca Abu Zubaydaha i 49-godišnjeg Saudijca Abdulrahima al-Nashirija.

Oni su se žalili zato što su vlasti u Varšavi dozvolile CIA-i da ih drži nekoliko mjeseci tokom perioda 2002-2003. godine u Poljskoj, gdje su mučeni, naročito tehnikom “simulacije utapanja”.

Poljskoj je Sud za ljudska prava naredio da plati 100.000 eura svakom od dvojice podnosilaca tužbe na ime moralne odštete.

Izvor: Agencije