Holandija: Počela identifikacija poginulih

Tijela sa još 74 posmrtna ostatka putnika malezijskog aviona koji se srušio na istoku Ukrajine, dopremljena su u Holandiju. Tim od 25 forenzičara počeo je proces indentifikacije. 

Australija je u međuvremenu ponudila da u Ukrajinu pošalje policajce koji će osiguravati mjesto nesreće.

Holandija je preuzela obavezu prenosa i identifikacije svih 298 poginulih putnika i članova posade jer su dvije trećine onih koji su iz Amsterdama putovali za Kuala Lumpur 17. jula bili državljani Holandije.

Portparol holandskog istražiteljskog tima kaže da je za proces identifikacije potrebno vijreme. Koliko je tačno posmrtnih ostataka pronađeno, još se ne zna.

„Jedini iskren odogovor je da ne znamo. Broj mrtvačkih vreća, pa čak i broj sanduka ne mora se obavezno poklopiti sa brojem ljudi koje ćemo moći identifikovati. Tužna je činjenica da ne govorimo samo o tijelima, već i o ostacima, dijelovima tijela. Zvuči užasno, ali to je stvarnost. Zbog toga je veoma teško reći broj i nećemo ga znati dok ne obavimo identifikaciju. Nadamo se da ćemo imati priliku identifikovati sve posmrtne ostatke kako bi mogli biti vraćeni kući”, kaže Esther Naber.

Malezija, koja je izgubila avion i 45 svojih državljana, očekuje da će njihova tijela dobiti u nerednih nekoliko sedmica.

Međusobne optužbe

Premijer Najib Razak je ljut. Nemoguće je, kaže, da poslije toliko dana međunarodni istražitelji još nemaju neometani pristup mjestu nesreće.

“Da, ljut sam. Tražim puni pristup mjestu nesreće, jer, nažlost, to je ratna zona. I sami znate koliko ograničenja ima u ratnoj zoni. Ne samo kada je riječ o pristupu, veći i sigurnosti ljudi.”

Nastavljaju se i međusobne optužbe ko je odgovoran za obaranje aviona. Rusija je pozvala SAD i Ukrajinu da konačno prezentuju dokaze kako su za obaranje odgovorne proruske snage na istoku zemlje.

“Koji dokaz imate? Fotografiju i snimak na kojem se vidi BUK ukrajinske vojske na bijelom kamionu koji negdje premještaju? Je li to onaj snimak napravljen u Krasnoarmejsku koji kontroliše ukrajinska vojska već duže vrijeme? Ili je to fotografija sistema BUK broj 312, koji se, kako se vidi na fotografiji, nalazi u koloni ukrajinske vojske? Gospodo, želite reći da je raketa ispaljena sa jednog od ova dva sistema? Pa onda tražite objašnjenje od Kijeva”, rekao je Anatoli Antonov iz ruskog Ministarstva odbrane.

Bijela kuća je saopštila kako je obaranje dva ukrajinska borbena aviona na istoku države „dio obrasca ruskih separatista koji koriste rusko oružje kako bi ugrozili avione i dalje destabilizovali sukob“.

Zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes ocijenio je kako je jučerašnje rušenje ukrajinskih borbenih aviona tipa Suhoj Su-25 u zoni pada malezijskog aviona „još jedan znak da su separatisti sposobni oboriti avione“.

„Oni jedino nisu preuzeli odgovornost za (malezijski avion) MH-17. Mislim da niko u to ne vjeruje. Kako bilo ko vjeruje u ono što separatisti ili Rusija kažu u vezi s ovim, kada postoji jasan obrazac opasnosti po ukrajinske avione na istoku države”, rekao je Rhodes, prenosi AP.

Crne kutije nisu oštećene

Iako su Sjedinjene Američke Države okrivile proruske snage za obaranje malezijskog aviona, zvanični Washington nije ponudio nikakav dokaz da je raketa došla sa teritorije Rusije ili da je Rusija uključena u napad, navodi agencija.

„Da li znamo ko je povukao okidač? Ne, to je najteža stvar za utvrditi. Međutim, kada složite različite dijelove dokaza, oni vam govore jednu priču“, objašnjava zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Podaci sa dvije crne kutije koje se nalaze u Velikoj Britaniji su skinuti, objavila je holandska Uprava za bezbjednost vazdušnog saobraćaja.
 
Takođe je saopšteno da je tokom pregleda crnih kutija utvrđeno da nije bilo naknadnih  pokušaja da se oštete podaci koje su zabilježile.
 
To znači da će eksperti u Hampshireu biti u mogućnosti da analiziraju sve podatke s leta oborenog aviona Malaysia Airliensa.
 
Očekuje se da će ti podaci dati i odgovore šta je oborilo malezijski avion, što bi moglo da vodi i ka odgovoru na pitanje ko je oborio avion.
 
Izvor: Al Jazeera