Djeca Gaze ginu u naručju roditelja

Izraelsko granatiranje naselja Al-Shujaiya u nedjelju je odnijelo više od 75 života (EPA)

Piše: Ayman Al-Gurgawi

GAZA – Palestinac Hamid al-Shaikh Khalil nije imao odgovora na vapaje svoje supruge i drugih članova porodice koji su bili na samrti, nakon što je granata pogodila porodičnu kuću u naselju Al-Shujaiya na istoku grada Gaza.

Hamid je tada izgubilo pola članova svoje dvanaesteročlane porodice. Sa suzama u očima se prisjeća teških trenutaka u kojima su živote izgubila njegova  djeca i trudna supruga: “Kamo sreće da nisam doživio da me djeca dozivaju ‘Babo, babo’, a da pritom ništa ne mogu učiniti za njih! Kamo sreće da sam poginuo prije njih!”

Specijal: Napadi na Gazu

Naselje Al-Shujaiya, u kojem živi Hamid, u nedjelju je bilo izloženo žestokom nasumičnom bombardiranju i granatiranju. Hamidova djeca te noći nisu oka sklopila. Gledala su kako stotine porodica bježe iz istočnog dijela Gaze (koji graniči s izraelskom teritorijom) u centralni dio grada. No, Hamid kaže kako je njegovo naselje – na koje je u ovoj agresiji pao veliki broj granata – u prethodne dvije agresije (2008-2012.) bilo pošteđeno.

“Nakon što se oglasio ezan za sabah-namaz”, nastavlja četrdesetogodišnji Hamid”, sve su se manje čuli zvukovi pada granata. Djeca i ja smo konačno malo zaspali. No, ubrzo nas je probudila eksplozija granate koja je pala na susjedovu kuću. Djeca i žena su zapomagali.„

Kobna granata

Kaže da ispočetka nije želio izaći iz kuće i zaklon potražiti u obližnjoj UNRWA-inoj školi u kojoj su već bile stotine izbjeglica:”Dostojanstvo mi nije dopuštalo da od bilo koga zatražim pomoć. No, granate su padale sve bliže i bliže.” Stoga je odlučio da s porodicom ipak napusti kuću.

Krenuli su niz stepenice, ali kad su došli do izlaznih vrata, u dvorište je pala granata, te su bili prisiljeni vratiti se u kuću. Zatim je pala još jedna. Onda su odlučili ponovo sići niz stepenice, ne bi li tako bili udaljeniji od granate koja bi mogla pasti na krov kuće.

Nasumična paljba je nastavljena. Granate su padale na kuće Hamidovih susjeda. A onda je pala ona kobna od koje mu je poginuo šest članova porodice, a isto toliko povrijeđeno.

Pogođena je i Hamidova najmlađa kćer, dvogodišnja Samija. Osjetio je da još uvijek diše. Nažalost, bio je to izdisaj. Umrla je u očevom naručju dok ju je nosio do kola hitne pomoći.

Sedam žrtava

Hamid je ukupno izgubio sedam članova porodice: trudnu ženu, dvije kćerke, sestru, brata, snahu  i maćehu.

Hamida smo, ožalošćenog i slomljenog, zatekli pored trojice sinova koji su primali medicinski tretman u bolnici Al-Shifa u Gazi. Doktori su kazali da su van životne opasnosti, ali da se ne radi o lakšim ozljedama.

Prema posljednjim ali ne i konačnim podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, izraelsko granatiranje naselja Al-Shujaiya u nedjelju je odnijelo više od 75 života, a stotine ljudi je povrijeđeno.

Ministarstvo upozorava na opasnost od humanitarne i ekološke katastrofe ukoliko se ne izvuku deseci leševe zatrpanih u ruševinama.

Izraelska vojska je nametnula opsadu naselja Al-Shuja'yya i sprječava vozila hitne pomoći i civilne zaštite da iz ruševina izvuku tijela poginulih.  

Izvor: Al Jazeera