Meshaal: Izrael pretvorio Gazu u ratnu zonu

Haifa – 21:45

Tokom prijateljske nogometne utakmice izraelskog Maccabi Haifa i francuskog Lillea navijači su ušli u teren i prekinuli utakmicu.

Nosili su palestinske zastave, a bilo je i fizičkog sukoba sa igračima izraelskog kluba.

Utakmica između Lillea i Maccabija je prekinuta u 84. minuti kada je grupa navijača ušla u teren noseći palestinske zastave. Snimak objavljen na videoservisu YouTube prikazuje sukob jednog igrača Maccabija i navijača, a nakon toga se još nekoliko navijača sukobilo sa igračima izraelskog tima.

Među igračima Haife su i bh. nogometaš Edin Cocalić i nogometaš iz Srbije Vladimir Stojković.

Navijači koji su prekinuli utakmicu navodno su turskog porijekla.

Većina letova za Tel Aviv je otkazana


Kairo – 07:00

Američki državni sekretar John Kerry pozvao je Hamas da prihvati primirje koje je predloženo na sastancima u Kairu, kako bi se okončali sukobi.

Kerry je u utorak sastao s egipatskim predsjednikom Abdul-Fattahom al-Sisijem, čija je Vlada predložila primirje prošle sedmice.

Palestinsko vodstvo predložilo je Egiptu plan za primirje, nakon kojeg bi uslijedilo pet dana pregovora da se okonča nasilje, rekao je palestinski zvaničnik Azzam al-Ahmed novinarima u Kairu.

Palestinci su u utorak od UN-a tražili istragu svih povreda ljudskog i humanitarnog prava počinjenih tokom izraelskih napada na Pojas Gaze.

Jordan je u Vijeću sigurnosti UN-a predložio donošenje rezolucije o trenutnom prekidu sukoba između Izraela i Palestinaca, te povlačenje izraelskih snaga.

Palestinski prijedlog rezolucije kojom se nalaže hitna nezavisna međunarodna istraga zločina upućen je Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi na raspravu u srijedu, a podržali su ga Egipat i Pakistan.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO