Costa Concordia krenula na zadnje putovanje

Olupina luksuznog broda Costa Concordia, koji se prije više od dvije i pol godine nasukao kod otoka Giglio, kada je nastradalo 32 ljudi, počela je svoje posljednje putovanje do luke Genova.

Crkvena zvona su se čula dok je tegljač izvlačio olupinu nekadašnjeg luksuznog broda dva i pol puta većeg od Titanica u pratnji 14 brodova, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Zahrđala olupina broda teškog 114.500 tona i dugog 290 metara ležala je na privremenoj podvodnoj platformi, koja ju je podupirala od rujna prošle godine, kada je kruzer uspravljen, podsjeća je Reuters.

Akcija bez presedana

U prošlotjednoj operaciji bez presedana upumpan je komprimirani zrak u tankove, kako bi se Concordia podignula za dva metra.

Operacija izvlačenja je trebala da počne prije dva dana, ali je pomjerena za srijedu zbog lošeg vremena.

Concordia će biti vučena brzinom od dvije nautičke milje na sat skoro 240 kilometara prema sjeveru, do luke Genova, gdje bi trebala stići u nedjelju, ukoliko vremenski uvjeti to dozvole.

Troškovi izvlačenja potonulog broda do sada su procijenjeni na blizu 1,5 milijardi eura, uključujući 100 milijuna eura za rashodovanje.

Veliki dan za Giglio

“Kada ugledamo luku Genova moći ćemo proglasiti pobjedu”, rekao je u srijedu Franco Gabrielli, načelnik talijanske službe civilne zaštite.

Luksuzni kruzer udario je u stijenu kod malog otoka Giglio u siječnju 2012. godine, nakon čega se nasukao i prevrnuo sa 4.229 ljudi iz 70 zemalja.

Protiv kapetana Francesca Schettina trenutačno se vodi sudski postupak, pod optužbama da je izazvao brodolom i napustio brod prije nego što su svi putnici evakuirani.

“Danas je veliki dan za Giglio”, rekao je vođa spasilačke ekipe Nick Sloane.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO