New York: Zasebni ulazi za bogate i siromašne

Stanari zgrade na Manhattanu će stanovati zajedno na istoj adresi, ali neće ulaziti kroz ista vrata (EPA)
Stanari zgrade na Manhattanu će stanovati zajedno na istoj adresi, ali neće ulaziti kroz ista vrata (EPA)

Njujorške vlasti su odobrile kontroverzni projekat jedne građevinske firme, koja planira na zgradi koju podiže napraviti zasebne ulaze za bogate i siromašne stanare.

Stanovat će zajedno na istoj adresi, ali neće ulaziti kroz ista vrata, prenosi Tanjug.

Kompanija Extell namjerava sagraditi zgradu od 33 sprata na Manhattanu, nedaleko od Central parka i rijeke Hudson, u koju će stanari, u zavisnosti od dubine džepa, ulaziti na velika, glavna vrata ili na sporedna, do koje se dolazi iz male, skrivene ulice.

Prema američkim propisima gradnje, velike stambene jedinice se mogu graditi samo ukoliko je u njima predviđen i jedan broj socijalnih stanova.

Zgrada Extella imat će 219 stambenih jedinica, od kojih 55 socijalnih.

Jeftiniji stanovi

Stanari sa plićim džepom moći će iznajmiti garsonijere i dvosobne stanove između drugog i šestog sprata po cijeni od 845 do 1.099 dolara.

Oni, pak, koji nemaju problema s novcem morat će se povinovati tržišnoj cijeni, koja dostiže 1.000 dolara po metru kvadratnom.

“Vrata za siromašne” nisu novina. Nekoliko zgrada u New Yorku već ima zasebne ulaze za vlasnike i podstanare, koji obično nemaju dozvolu koristiti neke pogodnosti kao što su bazen i fitness sala.

Predstavnik Manhattana je obećao da će ubuduće slični projekti biti zabranjeni, jer, kao je izjavio New York Postu, “favoriziraju diskriminaciju među Amerikancima”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO