EU dodatno pooštrio sankcije Siriji

Sukobi između pobunjenika i režimskih snaga u Siriji odnijeli su živote najmanje 150.000 ljudi (Reuters)

Šefovi diplomacija Europske unije pooštrili su sankcije Siriji zbog, kako je rečeno, represije režima predsjednika Bashara al-Assada nad civilnim stanovništvom, a na popisu su sada 192 fizičke i 62 pravne osobe.

EU je dodao tri osobe i devet kompanija već postojećoj listi, čime je njihova imovina blokirana, a ulazak u zemlje Unije zabranjen.

U priopćenju ministara EU-a navedeno je da su se te osobe našle na udaru sankcija zbog “njihovog sudjelovanja u represivnom nasilju nad civilnim stanovništvom ili zbog podrške režimu”.

Imena sankcioniranih Sirijaca i kompanija iz te zemlje bit će kasnije tijekom dana i objavljena, prenosi AFP.

Službeni Bruxelles je u svibnju proširio paket sankcija Siriji na još godinu dana, uključujući embargo na naftu i “zamrzavanje imovine” suradnika sirijskog predsjednika.

Tri godine sukoba

Sirijski oporbenjaci prethodno su objavili kako su uspostavili kontrolu nad nekoliko naselja u blizini Damaska, glavnog grada Sirije, nakon žestokih borbi s pripadnicima pokreta Islamska država.

Istodobno, oporbena sirijska vlada izgubila je povjerenje Sirijske nacionalne koalicije.

Odluka o smjeni vlade premijera Ahmeda Tume donesena je nakon dvodnevnog zasjedanja zbog neslaganja o smjeni glavnog zapovjednika i raspuštanja zapovjedništva Slobodne sirijske vojske.

Vlada će ostati u tehničkom mandatu sve do izbora novog mandatara.

Sukobi između pobunjenika i režimskih snaga odnijeli su od proljeća 2011. godine živote najmanje 150.000 ljudi, dok su gotovo tri milijuna Sirijaca bila primorana napustiti svoju zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Novi sedmogodišnji mandat Bashara al-Assada počinje u trenutku kada je međunarodna pažnja usmjerena na druge sukobe.

Published On 16 Jul 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO