Upitna održivost kurdske države

U Iraku se Vladine snage bore protiv sunitskih pobunjenika na sjeveru zemlje. Istodobno, Kurdi nastoje formirati vlastitu državu. No, postavlja se pitanje kolika bi bila njena održivost.

Ovo bi mogli biti posljednji dani jedinstvenog Iraka. Kurdska regija na sjeveru zemlje se priprema za referendum o samoodređenju.

“Mi, Kurdi, mnogo smo propatili i imamo pravo na vlastitu državu”, kaže jedan mještanin Erbila.

Kurdski Parlament već je izvršio sve potrebne pripreme.

“Raspisat ćemo referendum u spornim područjima koja su nedavno došla pod našu kontrolu. U drugoj fazi ćemo odlučiti o našoj budućnosti, o tome hoćemo li biti neovisna država, ili dio saveznog Iraka”, kaže Tariq Jawhar, član pravne skupine Parlamenta.

Stabilnost, investicije, nafta…

Kurdska regija na sjeveru Iraka stekla je autonomiju 1991. godine. Nakon američke okupacije 2003. godine, ostala je stabilna i prosperitetna regija.

Upravo stabilnost je dovela milijarde dolara investicija. Otkrivanje velikih naftnih rezervi, početak eksploatacije nafte, kao i izgradnja naftovoda oživjeli su kurdske težnje za neovisnošću.

Teritorij pod kontrolom Kurda proširen je u lipnju, nakon povlačenja iračke vojske pred napredovanjem pokreta Islamska država. Pod njihovom kontrolom su i naftom bogati grad Kirkuk te okolna naftna polja.

“Kurdska regija izvozi između 100.000 i 150.000 barela nafte dnevno. Nadaju se da će do kraja 2014. godine taj broj povećati na pola milijuna. Kurdski dužnosnici kažu da žele pojačati održivost za njih dugoočekivane države”, javlja iz Erbila reporter Al Jazeere Omar al-Saleh.

Regionalna vlada u problemima

Sherko Jawdat na čelu je Odbora za prirodne resurse u kurdskom Parlamentu. Kaže da je regija sjevernog Iraka vrlo bogata.

“Posjedujemo pet posto svjetskih rezervi nafte. Imamo mnoge prirodne resurse”, kaže on.

Kurdska regionalna Vlada ima i previše problema. Sada u velikoj mjeri ovisi o proračunu federalne Vlade u Bagdadu. Vlada nema potrebnu infrastrukturu za povećanje proizvodnje nafte. Ekonomski je ovisna o državama koje je okružuju, a koje ne gledaju blagonaklono na ideju o neovisnosti.

A odluka o tome možda je u rukama kurdskih lidera. Međutim, opstanak kurdske države uvelike ovisi o regionalnim i međunarodnim silama.

Izvor: Al Jazeera