Doušnici FBI-ja špijuniraju muslimane

Sjedinjene Američke Države imaju mrežu od 15.000 obavještajaca diljem države. Malo se zna o tome koja je njihova uloga u američkom protuterorističkom programu.

Posljednje istraživanje Al Jazeere o ovoj grupi obavještajaca bacilo je svjetlo na tajni svijet špijuna u SAD-u.

Na rijetkoj snimci doušnik FBI-ja na zadatku ohrabruje nekog čovjeka iz Ohija da prokrijumčari računala militantnim grupama izvan Sjedinjenih Američkih Država.

“Pitaj ga trebaju li im prijenosna računala, jer tako braća komuniciraju mailom”, kaže glas na snimci.

Kontroverzni plan

Te snimke nikad ranije nisu bile objavljene, a sastavni su dio Al Jazeerine istrage o doušnicima na tajnom zadatku.

Imaju ključnu važnost za kontroverzni protuteroristički program čiji je cilj bio namamiti muslimanske muškarce u zamke koje je osmislio FBI.

“FBI je mislio da sam najbolji doušnik na svijetu”, kaže bivši doušnik FBI-ja Craig Monteilh.

Monteilh, bivši obavještajac FBI-ja, pretvarao se da je musliman posvećen vjeri kako bi skupio informacije za Vladu SAD-a.

Priznaje da su cilj ovih tajnih operacija bili mladići koji su ranjiva skupina, ali ne nužno i opasna.

“U ovoj operaciji uhvatili smo samo neke nesretne budale”, kaže on.

Ovakva politika dovedena je u pitanje tek u rijetkim prilikama. Naša istraga potakla je pitanje –  jesu li američke vlasti nakon napada od 11. rujna 2001. namjerno provocirale zločine koji se inače ne bi dogodili.

“U kojoj je mjeri FBI imao ulogu namamljivanja, izazivanja i prizivanja ovih pojedinaca da čine kaznena djela? I dalje je nejasno tko plasira koju priču”, kaže Karen Greenberg iz Centra za nacionalnu sigurnost Fordham.

Tajne akcije

Rothschild Augustine osuđen je za slanje materijalne pomoći Al-Kaidi. U njegovom slučaju, jedina veza s Al-Kaidom bio je plaćeni doušnik FBI-ja koji se predstavljao kao agent.

Augustin je proveo sedam godina u zatvoru. Prvi put javno govori o svom slučaju.

“Sve što bih imao reći vlastima je da trebaju tražiti onoga koga stvarno traže, da se pobrinu da to stvarno bude taj netko. Ne iskrivljujte i ne kršite pravila da biste uhvatili loše momke, inače nećete biti ništa bolji od onih za kojima tragate”, kaže Augustin.

“Rothschild Augustine jedan je od gotovo 200 osoba koji su nakon 11. rujna uhvaćeni u tajnim akcijama FBI-ja. Uprkos zabrinutosti javnosti za građanske slobode, FBI širi mrežu doušnika u muslimanskim zajednicama diljem SAD-a”, izvještava iz Washingtona reporter Al Jazeere Trevor Aaronson.

Izvor: Al Jazeera