Završni pregovori o iranskom programu

Mohammad Javad Zarif: Imamo jedinstvenu priliku ući u historiju (AFP)
Mohammad Javad Zarif: Imamo jedinstvenu priliku ući u historiju (AFP)

Završni pregovarački maraton o iranskom nuklearnom programu počeo je u srijedu u Beču, a svaka strana učvršćuje svoje pozicije prije dvije sedmice pregovora, koji bi se mogli završiti “historijskim dogovorom”.

“Imamo jedinstvenu priliku ući u historiju”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u poruci postavljenoj na YouTubeu.

On se u srijedu poslije podne sastao s Catherine Ashton, diplomatskom predstavnicom Evropske unije koja vodi pregovore u ime šestorke (Njemačka, Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i s Amerikancem Billom Burnsom, zamjenikom američkog državnog sekretara.

Nakon više mjeseci intenzivnog dijaloga, dvije strane imaju 15 dana da postignu dogovor koji će garantirati da Teheran neće imati atomsko oružje, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih njegovoj privredi.

Islamska Republika “nema šta sakrivati” u svom nuklearnom programu, “ali nećemo rasprodavati naša tehnološka postignuća”, upozorio je Zarif u komentaru za list Le Monde.

Jasno postavljene granice

Šef iranske diplomatije je u tom francuskom dnevniku ponovo istakao kako njegova država ne želi bombu iz “moralnih”, “vjerskih” i “strateških” razloga.

Uz to je htio pokazati da sankcije Iranu nisu spriječile nastavak civilnog nuklearnog programa i upozorio je velesile da se “ne zavaravaju” kako će Iran odustati od tog programa.

Time su granice rasprave jasno postavljene čak i prije nego Iran i šestorka u četvrtak ujutro otvore prvu plenarnu sjednicu tog završnog maratona.

Dogovor iz novembra 2013. godine, koji je potakao nuklearne pregovore, predviđa da se oni završe do 20. jula.

Dogovor također predviđa mogućnost da se, uz zajedničku saglasnost, dijalog može produžiti za šest mjeseci.

No “sati su odbrojani”, istakao je u utorak američki državni sekretar John Kerry i “SAD i njegovi partneri neće pristati ni na kakvo produženje kojem je cilj što više odužiti s pregovorima”.

Mogućnost izbora

Sastanak u Beču daje “iranskim čelnicima mogućnost izbora”, istakao je Kerry u Washington Postu.

“Mogu prihvatiti nužne mjere” kako bi razuvjerili svijet u vezi sa svojim planovima, ili, pak, “propustiti historijsku priliku da prekinu ekonomsku i diplomatsku izolaciju Irana i poboljšaju život svog naroda”.

Mogućnost obogaćivanja urana koju je Iran zadržao nakon dogovora jedna je od glavnih tačaka neslaganja.

Iran je potvrdio da je voljan izmijeniti nacrte svog reaktora teške vode u izgradnji u Araku, blizu Teherana, kako bi garantirao da više neće moći proizvoditi plutonij – drugo gorivo za eventualnu atomsku bombu, uz visoko obogaćen uran.

Teheran, međutim, odbija pregovarati o svom raketnom programu – raketama koje mogu nositi bombe – ističući da je ta balistička sposobnost pitanje nacionalne odbrane, a ne nuklearne politike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO