Sarkozy: Pravni sistem se koristi u političke svrhe

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je kako se pravni sistem te evropske države koristi u “političke svrhe”, nakon što je protiv njega otvorena formalna istraga zbog navoda o zloupotrebi položaja.

U dijelovima intervjua koji će tokom večeri emitirati Radio Evropa 1 i televizija iz grupe TF1, Sarkozy je kazao kako nikada nije počinio nikakav akt protiv pravne države i osudio je “instrumentalizaciju dijela pravosuđa”.

Vjeruje se da je Sarkozy tražio da dobije povjerljive informacije od jednog sudije o istrazi koja se vodila o ilegalnom finansiranju kampanje. Sarkozy je u utorak priveden na razgovor i zadržan 15 sati, što je prvi put da se dogodilo jednom bivšem francuskom šefu države.

“Situacija je dovoljno ozbiljna da se francuskom narodu kaže gdje stojimo u političkom iskorištavanju dijela pravnog sistema danas”, rekao je on.

Bivši lider Francuske je dodao kako on nikada nije iznevjerio narod i nije počinio akt protiv principa države i vladavine prava.

Sarkozy je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

Mreža informatora

Sarkozyju je u srijedu ujutro određena formalna istraga, nakon što je u ponedjeljak ujutro odveden u pritvor radi ispitivanja, a zbog sumnje da ga je mreža informatora izvještavala o tijeku odvojene istrage navodnih nepravilnosti u njegovoj izbornoj kampanji 2007. godine, prenosi Reuters.

Osumnjičenici u kaznenim procesima, prema francuskom zakonu, mogu biti zadržani u pritvoru do 48 sati, a potom moraju biti ili optuženi ili pušteni na slobodu.

Formalno pokretanje istrage ukazuje na “ozbiljne i dosljedne dokaze”, piše Reuters, pozivajući se na pravosudne izvore.

To je prvi put u modernoj francuskoj povijesti da je jedan bivši predsjednik države zadržan u pritvoru radi ispitivanja i da je nad njim počela formalna istraga.

“Nitko nije iznad pravde”, poručio je francuski premijer Manuel Valls, komentirajući optužbe protiv bivšeg predsjednika Sarkozyja.

Usprotivio se tvrdnjama opozicije da se radi o „političkoj zavjeri“, dodavši kako je pravosuđe u Francuskoj u potpunosti neovisno.

„Nismo rekli da se ne provodi istraga. Kao premijer moram osigurati da pravosuđe ostane neovisno i da se poštuje pravo na svačiju nevinost dok se ne dokaže suprotno“, rekao je Valls francuskim medijima.

Ukoliko se nakon sudske i policijske istrage dokaže da je Sarkozy kriv i podigne se optužnica protiv njega, prijeti mu i do deset godina zatvorske kazne.

Negira navode

Sarkozy je u utorak rano ujutro doveden na ispitivanje u Nanterre, zapadno od Pariza, gdje su uredi istražitelja zbog ispitivanja u istrazi o potencijalnom trgovanju utjecajem, a nakon što je u ponedjeljak ispitan njegov odvjetnik Thierry Herzog.

Istraga o tome je li koristio svoj utjecaj kako bi dobio informacije o odvojenoj istrazi navoda da je pokojni libijski čelnik Muammar Gaddafi financirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine pokrenuta je u veljači.

Istražitelji su provjeravali jesu li Sarkozy i njegov odvjetnik dobijali informacije o slučaju putem mreže informatora, za koje se saznalo nakon prisluškivanja telefona.

Sarkozy je odbacio krivnju.

Sudije i advokat u istražnom pritvoru

Sarkozyjev odvjetnik Herzog, koji je, također, zadržan u pritvoru, pod sumnjom je da je tražio „insajderske“ informacije o slučaju protiv bivšeg predsjednika.

Istražitelji pokušavaju otkriti je li Sarkozy, koji je bio na funkciji francuskog predsjednika od 2007. do 2012. godine, obećao prestižnu funkciju u Monaku visokopozicioniranom sucu u zamjenu za informacije, objavili su ranije mediji.

Gilbert Azibert, jedan od sudaca koji su najviši po funkciji na Francuskom žalbenom sudu, također je u ponedjeljak pozvan na ispitivanje, a pritvoren je i sudac Patrick Sassoust.

Odluka o pokretanju procesa protiv Sarkozyja uslijedila je u trenutku širenja sve snažnijih glasina da se bivši predsjednik želi vratiti u politički život najesen, preuzimanjem vodstva konzervativne stranke UMP.

Prije Sarkozyja i Jacques Chirac je bio pod istragom, no nitko tko je obnašao tako visoku državničku dužnost dosad nije bio u istražnom pritvoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO