Anketa: Obama među najgorim predsjednicima

Blizu Baracka Obame po nepopularnosti je samo njegov prethodnik, republikanac George W. Bush (AP)

Američki predsjednik Barack Obama, koji se suočava s još jednim teškim mandatom, izbio je u vrh liste najgorih lidera Sjedinjenih Američkih Država od Drugog svjetskog rata naovamo, pokazuju rezultati ankete koji su u srijedu objavljeni u SAD-u.

Blizu 33 posto ispitanika vide ovog demokratskog predsjednika, koji je izabran na čelo SAD-a 2008. i ponovno izabran 2012. godine, kao najgoreg lidera u poslednjih 70 godina, prema anketi koju je proveo Institut za istraživanje javnog mnijenja Sveučilišta “Quinnipiac”, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Blizu Obame po nepopularnosti je samo njegov prethodnik, republikanac George W. Bush koji je na dužnosti bio od 2001. do 2009. godine, a kojeg najgorim američkim predsjednikom smatra 28 posto Amerikanaca.

S druge strane, 35 posto ispitanika smatra da je republikanac Ronald Reagan, čiji je predsjednički mandat trajao od 1981. do 1989. godine, najbolji lider kojeg je zemlja imala od 1945. godine, dok se 18 posto u tom smislu radije opredjeljuje za Billa Clintona, a 15 posto za ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Na dnu po popularnosti

“Za 69 godina američke povijesti i među 12 predsjednika, Obama se, zajedno s Bushom, nalazi na samom dnu ljestvice popularnosti”, objašnjava Tim Malloy, pomoćnik direktora Instituta za istraživanje javnog mnijenja Sveučilišta “Quinnipiac”.

Gotovo 45 posto ispitanika ocjenjuje, također, da bi Amerika bila u boljoj situaciji da je republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney pobijedio na izborima 2012. godine u utrci s Obamom, dok je 38 posto Amerikanaca mišljenja da bi zemlja u tom slučaju bila u gorem stanju nego što je sada.

Samo 40 posto ispitanih Amerikanaca odobrava način na koji Obama rukovodi ekonomijom, a tek 37 posto pozdravlja njegovo upravljanje vanjskom politikom, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije